Quadrupel

Een Quadrupel is een bovengistend, zwaar, donker volmoutig biertype met een complexe, zwaar alcoholwarmende smaak. Het is een soort zware versie van een Dubbel abdij/trappist type bier. Een Quadrupel is donker van kleur en heeft een behoorlijke bitterheid. Deze bitterheid wordt vaak gemaskeerd door de restsuikers in het bier.

Bierpaspoort Quadrupel

Zicht

Kleur is donker koper tot donkerbruin. Een Quadrupel is helder en mag wel wat tweeschijn hebben tot licht troebelig zijn. De romige schuimkraag zakt in tot een stabiel laagje. Vaak is de schuimkraag gebroken wit tot beige van kleur. Het koolzuurgehalte is normaal tot vrij hoog.

Geur

Een Quadrupel heeft een moutig karakter. Dat komt sterk naar voren in de geur. Aroma’s van karamel zijn zeer algemeen. De gist is meest verantwoordelijk voor de kruidige aroma’s. Ook de hop kan hier een rol spelen, zeker bij de Amerikaanse stijl Quadrupel die een wat meer hoppig karakter hebben.

Smaak

De smaak van een Quadrupel is vol en complex. Het is een schoolvoorbeeld van een zogenaamd degustatiebier, een bier waar je rustig de tijd voor moet nemen. De smaak is vol en zoet met tonen van karamel en gedroogd fruit zoals rozijnen. Het bier is zwaar alcoholisch en heeft een stevige bitterheid. Kruiden en suikers worden vaak toegevoegd. De bitterheid en kruidigheid zijn in balans met de moutigheid. Het mondgevoel is plakkend en soms sterk alcoholwarmend.

Opmerkingen

Een Quadrupel is vergelijkbaar met een Dubbel, maar een stuk zwaarder. Quadrupel is de jongste bierstijl in het rijtje Blond, Dubbel, Tripel, Quadrupel. Brouwerij Koningshoeven was de eerste die een bier deze naam meegaf. Derhalve is dit bier - La Trappe Quadrupel - de stijlicoon geworden. Behalve de ‘gewone’ Quadrupels komen er ook steeds meer Amerikaanse Quadrupels op de markt. Deze worden gekenmerkt door een meer uitgesproken hopkarakter.

Kenmerken

Alcoholpercentage: 8,5 - 12%
Kleur: 60-95 EBC
Bitterheid: 17-50 IBU
Gisting: Bovengistend

Glas: Trappistenglas
Serveertemperatuur: 10-12 graden Celsius

Bekende voorbeelden

La Trappe Quadrupel, Hertog Jan Grand Prestige, Rochefort 10, Westvleteren Xll, Chimay Blauw

Bestel de Bierista® Bieropleiding


Vergroot je bierkennis en haal je officiële Bierista® Bierdiploma. Erkende bieropleiding. Word Bierista met gemiddeld 15 uur thuis studeren en leer proeven als een pro met met een extra te bestellen bierpack voor praktijk deel bierkennis. De leukste en lekkerste online bier cursus van Nederland. Aanbevolen door de brouwers van Nederland, gewaardeerd met een 9.8.

Haal je Bierdiploma

Top 3 Quadrupel

9,1

Gouden Carolus Cuvee van de Keizer Imperial Dark

Brouwerij Het Anker

Gouden Carolus Cuvee van de Keizer Imperial Dark is een Quadrupel. Donker van kleur en rijk van smaak. Diep roodbruin met een bruinige schuimkraag. Je ruikt al snel aroma's van appeltjes, boter, karamel, vijgen, kruidnagel en kaneel. Een zeer rijke en intense smaak van hop en kruiden maar is ook zoet door de karamel.

Zware bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,9

Hertog Jan Gerards Toegift

Hertog Jan Brouwerij

Hertog Jan Gerards Toegift is een speciale editie van de Hertog Jan Grand Prestige. Dit bier is speciaal gebrouwen als afscheid door voormalig brouwmeester Gerard van den Broek. Voor deze speciale editie heeft zijn geliefde Grand Prestige 6 maanden op single malt whiskyvaten laten rijpen, waar de whisky op zijn beurt 12 jaar lang in heeft gerijpt. De aroma’s van de vaten geven de Grand Prestige een subtiele, maar volmondige smaak, met tonen van honing en vanille.

Zware bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Beste Bier
8,9

Westvleteren 12

Sint-Sixtusabdij Trappist Westvleteren

Westvleteren 12 behoeft eigenlijk geen toelichting. Dit vlaggenschip van de Sint-Sixtusabdij kreeg ooit het stempel 'Beste bier ter wereld'. Sindsdien is het misschien wel meest begeerde bier op onze aarde. Het zware trappistenbier wordt op beperkte schaal gebrouwen. Als je dit bier nog niet hebt gedronken, heb je dit als echte Bierista zeker bovenaan op je bucketlist staan.

Zware bieren

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Ook lekkere Quadrupel

Bier & Spijs: De geheimen van de perfecte combinatie

Ontdek de geheimen van bier- en spijscombinaties! Leer hoe je smaken kunt versterken of contrasteren voor een ultieme smaakbeleving. Van pilsener tot stout, elke bierstijl heeft ideale gerechten die de smaak versterken. Ontvang praktische tips van bierexperts en probeer verrassende combinaties om je culinaire ervaring naar een hoger niveau te tillen.

Verder lezen

Groei van biermerk ROEM dankzij crowdfunding: Een stap voor De Zoetermeerse Brouwerij

De Zoetermeerse Brouwerij breidt zijn biermerk ROEM uit dankzij een succesvolle crowdfundingcampagne. Met al 69.800 euro opgehaald, investeren ze in verbeterde productie en kwaliteit, met als doel de grootste brouwerij van Zuid-Holland te worden.

Verder lezen

Brouwers Verenigen Zich voor Beer Geeks Beat ALS bij Poesiat & Kater

Op 15 januari 2025 komen brouwers uit Nederland en België samen bij Poesiat & Kater in Amsterdam voor een unieke, gezamenlijke brouwdag: de Beer Geeks Beat ALS-mega-collab.

Verder lezen

De toekomst van alcoholvrij bier: Een revolutie in smaak en innovatie

Dit uitgebreide artikel duikt diep in de wereld van alcoholvrij bier, van de geschiedenis en brouwtechnieken tot de nieuwste smaakprofielen en markttrends. Ontdek hoe innovatie en veranderende consumentenvoorkeuren een revolutie teweegbrengen in de bierindustrie.

Verder lezen