Barley Wine

Algemene kenmerken

Een Barley Wine is een van oorsprong Engels biertype met een 8,5 tot 15,0 vol% alcohol. Letterlijk vertaald betekent Barley Wine Gerstwijn. Ook deze benaming kom je vaak tegen. Verwar een Barley Wine of Gerstewijn niet met de Quadrupel Deze bierstijlen liggen weliswaar dicht bij elkaar, maar er zijn ook zeker wezenlijke verschillen.

Uiterlijke kenmerken

Goud tot amberkleuring. Helder, tweeschijn is toegestaan. Laag tot middelmatig koolzuurgehalte. De schuimkraag is vaak minder stabiel door het hoge alcoholgehalte.

Geurassociaties

Complexe brood-, toast, honing-, karamel- en/of nootachtige moutaroma's. Middelmatige tot hoge fruitigheid, die vaak doet denken aan gedroogd fruit. Hoppig, soms wordt dryhopping toegepast. Amerikaanse versies hebben een uitgesproken citrus-hopkarakter. In oudere versies kunnen sherry-, wijn- of port-achtige aroma's voorkomen. Iets diacetyl is toegestaan, maar het mag nauwelijks boven de geur- of smaakdrempel uitkomen.

Smaak

Complexe brood-, biscuit-, karamel- en/of nootachtige moutigheid. Moutige zoetheid, bitterig tot bitter. De balans varieert tussen zoetig/moutig en bitter, waarbij bij Amerikaanse versies de bitterheid overheerst. Fruitig, vaak met impressies van gedroogd fruit. Complexe alcoholische smaken, maar nooit branderig, scherp of oplosmiddelachtig. Verouderingssmaken (sherry-, wijn- of portachtig) zijn toegestaan. Iets diacetyl is toegestaan.

Basissmaak

De basissmaak is zoet en bitterig, Amerikaanse versies zijn bitter tot zeer bitter.

Body

Body is vol.

Mondgevoel

Het mondgevoel is plakkerig en alcoholwarmend. Koolzuurprikkeling is niet gewenst.

Nasmaak

Complexe moutigheid en zoetig tot zoet, maar vaak minder zoet dan de hoofdsmaak. Bitterig, fruitig en alcoholwarmend, maar niet branderig of scherp. Amerikaanse versies zijn bitter en minder complex.

Opmerkingen

Amerikaanse versies zijn hoppiger, bitterder hebben minder complexe moutsmaken dan Engelse versies.

Bekende voorbeelden

Hertog Jan Grand Prestige, Emelisse Barley Wine en Dampegheest Zware Hufter.

Bestel de Bierista® Bieropleiding


Vergroot je bierkennis en haal je officiële Bierista® Bierdiploma. Erkende bieropleiding. Word Bierista met gemiddeld 15 uur thuis studeren en leer proeven als een pro met met een extra te bestellen bierpack voor praktijk deel bierkennis. De leukste en lekkerste online bier cursus van Nederland. Aanbevolen door de brouwers van Nederland, gewaardeerd met een 9.8.

Haal je Bierdiploma

Top 3 Barley Wine

8,6

Hertog Jan Grand Prestige

Hertog Jan Brouwerij

Hertog Jan Grand Prestige wordt gebrouwen met vier verschillende soorten mout. In de rijpe, volle smaak proef je zowel bittere tonen van chocolade en koffie als zoete tonen van karamel en rozijnen.

Een zogenaamde gerstewijn ofwel barley wine, een biersoort die uitermate geschikt is om op te leggen. De smaak zal zich nog jaren ontwikkelen in de richting van port. Bierkenners en bierliefhebbers van over de hele wereld weten dit donker en rijke speciaalbier te waarderen. Dat blijkt onder meer uit de vele onderscheidingen en gouden medailles die dit bier heeft verdiend. De bierliefhebbers van Bierista verkozen dit bier vier jaar achtereen tot meest favoriete bier in de Bierista Bier Top 100 (2020, 2021, 2022 en 2023). Met recht het kroonjuweel van Hertog Jan. In de kelder van de brouwerij in Arcen - waar de Grand Prestige wordt gebrouwen - rijpen talrijke flessen. De smaakevolutie van dit bier neemt tijd. Na enkele jaren ontwikkelen zich duidelijke tonen van sherry en port. Na zes jaar evolutie is de Grand Prestige op zijn hoogtepunt. Na die periode gaat de smaakontwikkeling door, maar wordt de aroma's snel dunner. Sinds 2017 heeft Hertog Jan ook een Vatgerijpt-programma. Hertog Jan Grand Prestige fungeert als basisbier. Dit bier wordt op houten vaten gelegd om te rijpen. Zo werd de Grand Prestige op portvaten, cognacvaten, bourbonvaten en jenevervaten gelegd. Ook werd er kruiden toegevoegd. De resultaten waren telkens weer verrassend. Hertog Jan Grand Prestige wordt gebrouwen in de brouwerij in Arcen. Voor het Vatgerijpt-programma werd het bier in 2017 voor een keer op een andere plek gebrouwen: bij Goose Island in Chicago.

Amber

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,2

Frontaal Rhodesian

Brouwerij Frontaal

Rhodesian van brouwerij Frontaal is ietwat bittere en licht zoete Barley Wine. De smaak doet je aan cognac/vieux denken. In 2017 dit bier tweede tijdens 'Brabants Lekkerste Bier 2017'.

Amber

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,0

Kees Barley Wine

Brouwerij Kees!

Kees Barley Wine is een Barley Wine van 11,5%. Een sterk fruitig bier met de Amerikaanse hopsoorten Cascade en Citra.

Amber

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Bier & Spijs: De geheimen van de perfecte combinatie

Ontdek de geheimen van bier- en spijscombinaties! Leer hoe je smaken kunt versterken of contrasteren voor een ultieme smaakbeleving. Van pilsener tot stout, elke bierstijl heeft ideale gerechten die de smaak versterken. Ontvang praktische tips van bierexperts en probeer verrassende combinaties om je culinaire ervaring naar een hoger niveau te tillen.

Verder lezen

Groei van biermerk ROEM dankzij crowdfunding: Een stap voor De Zoetermeerse Brouwerij

De Zoetermeerse Brouwerij breidt zijn biermerk ROEM uit dankzij een succesvolle crowdfundingcampagne. Met al 69.800 euro opgehaald, investeren ze in verbeterde productie en kwaliteit, met als doel de grootste brouwerij van Zuid-Holland te worden.

Verder lezen

Brouwers Verenigen Zich voor Beer Geeks Beat ALS bij Poesiat & Kater

Op 15 januari 2025 komen brouwers uit Nederland en België samen bij Poesiat & Kater in Amsterdam voor een unieke, gezamenlijke brouwdag: de Beer Geeks Beat ALS-mega-collab.

Verder lezen

De toekomst van alcoholvrij bier: Een revolutie in smaak en innovatie

Dit uitgebreide artikel duikt diep in de wereld van alcoholvrij bier, van de geschiedenis en brouwtechnieken tot de nieuwste smaakprofielen en markttrends. Ontdek hoe innovatie en veranderende consumentenvoorkeuren een revolutie teweegbrengen in de bierindustrie.

Verder lezen