Bockbier

Een Bokbier of Bockbier is een typisch Nederland (of Duits) seizoensbier met 6,0 tot 7,5 Vol% alcohol.

Bierpaspoort Bockbier

Uiterlijke kenmerken

Kleur (donker) koper, roodbruin tot donkerbruin. Helder. Stabiele mousse schuimkraag. Koolzuurgehalte is normaal.

Geurassociaties

Typische karamel, soms koffie/cacao-achtig aroma is duidelijk aanwezig. Moutig zoetige tot zoete geur, soms licht gebrande moutbitterheid. De geur van een Bo(c)kbier hoort (licht) zoetig karamelachtig te zijn.

Smaak

De smaak is in evenwicht met de geur: licht moutig, zoetig met duidelijke karameltoetsen. Moutbitterheid en iets gebrand. Sommige Bo(c)kbieren zijn tamelijk zoet. Ondergistende en Duitse versies zijn wat droger. In de smaak wordt complexe moutigheid gedomineerd door de rijke smaken van Münchener- en Viennamout, die bijdragen tot melanoiden en geroosterde aroma's. Hopbitterheid is over het algemeen voldoende hoog genoeg om de mout aroma's te ondersteunen, waardoor een beetje zoetheid blijft hangen in de nasmaak. Zuivere smaak, zonder esters of diacetyl. Geen sterke hopsmaak. Geen gebrand of geroosterd karakter. Geen kruiden of andere toevoegingen.

Basissmaak

De basissmaak is zoetig, (mout)bitterig tot bitter.

Body

De body is tamelijk vol, maar het bier is wel doordrinkbaar.

Mondgevoel

Het mondgevoel is wat plakkerig en iets alcoholwarmend. Koolzuurgehalte maakt het bier doordrinkbaar.

Nasmaak

De nasmaak is uitnodigend en goed in overeenstemming met de geur en basissmaken: (licht) moutig, karamel, iets gebrand met een enigszins uitvloeiende bitterheid.

Opmerkingen

Meest bekende en gebrouwen seizoensbier in Nederland.

Algemene kenmerken

Alcoholpercentage: 6 - 7,5%
Kleur: 40-100 EBC
Bitterheid: 15-35 IBU
Gisting: Bovengistend / Ondergistend

Glas: Tulp
Serveertemperatuur: 6 - 8 graden Celsius
Bier/spijs combinaties: Stoofpot, stamppot, bieefstuk

Bekende voorbeelden

Grolsch Herfstbock, Amstel Bock, Bavaria Bokbier, La Trappe Bock

Bestel de Bierista® Bieropleiding


Vergroot je bierkennis en haal je officiële Bierista® Bierdiploma. Erkende bieropleiding. Word Bierista met gemiddeld 15 uur thuis studeren en leer proeven als een pro met met een extra te bestellen bierpack voor praktijk deel bierkennis. De leukste en lekkerste online bier cursus van Nederland. Aanbevolen door de brouwers van Nederland, gewaardeerd met een 9.8.

Haal je Bierdiploma

Top 3 Bockbier

8,0

Muifel D'n Ossebock

Muifelbrouwerij

Muifel heeft D'n Ossebock, het eerste seizoensbier van de brouwerij, speciaal gebrouwen voor de gure herfstavonden. Deze bock heeft meer dan alleen zoetheid. Het heeft een subtiel bittere smaak, die D'n Ossebock pit en kracht geeft. D'n Ossebock van Muifelbrouwerij is drie jaar bekroond tot Beste Bockbier van Nederland. Dat gebeurde in 2016, 2018 en 2019. In 2017 was er geen Beste Bockbier competitie.

Bockbier

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

8,0

Grolsch Gerijpte Herfstbok

Grolsch

Grolsch Gerijpte Hersftbock is een Donker & Rijk Bokbier. Zoetig met hinten van karamel in de neus maar ook fruitige aroma's en herkenbare rozijngeuren. Het bier verjaart mooi in de fles!

Bockbier

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

7,9

DAVO Weizenbock

DAVO Bieren

DAVO Weizenbock is het smakelijke bockbier van Davo Bieren. Typische smaken zoals karamel en koffie zijn mild maar duidelijk aanwezig. Het frisse en lichtzurige wat we gewend zijn van een Weizen komt ook in dit bier naar boven. De combinaties maken dit een mooie bock om te beginnen maar ook een echte smaakmaker om ook als gevorderde bierdrinker van te genieten. Deze Weizenbock ontving in 2016 een zilveren medaille als de Beste Speciaalbock van Nederland en in 2017 een zilveren medaille voor Beste Dubbelbock van de wereld. In 2019 kreeg dit bier een gouden medaille voor de Beste Dubbelbock van de wereld en won het de Beste Bok van het Oosten Bokaal.

Bockbier

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Bier & Spijs: De geheimen van de perfecte combinatie

Ontdek de geheimen van bier- en spijscombinaties! Leer hoe je smaken kunt versterken of contrasteren voor een ultieme smaakbeleving. Van pilsener tot stout, elke bierstijl heeft ideale gerechten die de smaak versterken. Ontvang praktische tips van bierexperts en probeer verrassende combinaties om je culinaire ervaring naar een hoger niveau te tillen.

Verder lezen

Groei van biermerk ROEM dankzij crowdfunding: Een stap voor De Zoetermeerse Brouwerij

De Zoetermeerse Brouwerij breidt zijn biermerk ROEM uit dankzij een succesvolle crowdfundingcampagne. Met al 69.800 euro opgehaald, investeren ze in verbeterde productie en kwaliteit, met als doel de grootste brouwerij van Zuid-Holland te worden.

Verder lezen

Brouwers Verenigen Zich voor Beer Geeks Beat ALS bij Poesiat & Kater

Op 15 januari 2025 komen brouwers uit Nederland en België samen bij Poesiat & Kater in Amsterdam voor een unieke, gezamenlijke brouwdag: de Beer Geeks Beat ALS-mega-collab.

Verder lezen

De toekomst van alcoholvrij bier: Een revolutie in smaak en innovatie

Dit uitgebreide artikel duikt diep in de wereld van alcoholvrij bier, van de geschiedenis en brouwtechnieken tot de nieuwste smaakprofielen en markttrends. Ontdek hoe innovatie en veranderende consumentenvoorkeuren een revolutie teweegbrengen in de bierindustrie.

Verder lezen