Alcoholvrij
Het begrip ‘alcoholvrij’ kan voor misverstanden zorgen. In Nederland hanteren we zeer strenge eisen om een bier ‘alcoholvrij’ te mogen noemen. Een bier mag dan niet meer alcohol bevatten dan 0,1%. Dat is verwaarloosbaar. Ter vergelijking: rijpe vruchten bevatten in sommige gevallen meer alcohol. Vermeld een brouwer 0.0% alcohol op zijn label, dan bevat dit bier ook echt geen alcohol. De definitie van alcoholvrij bier is in Nederland dus een stuk strenger dan bijvoorbeeld in Duitsland, België of Oostenrijk, waar een bier met 0,5 % nog alcoholvrij mag heten. In Spanje noemen ze een bier met minder dan 1,0 % alcoholvrij en in Frankrijk en Italië mag bier met 1,2% nog alcoholvrij genoemd worden. Als we het hebben over alcoholvrij bier, dan bedoelen we in de regel alcoholvrij pils. Maar er zijn diverse varianten zoals alcoholvrije radlers, weizenbier, witbieren, rosebieren en zelfs IPA’s en porters. Door de toenemende populariteit van alcoholvrije en alcoholarme bieren komen er steeds meer nieuwe soorten bij. Alcoholvrij is dus geen bierstijl, het is een biersoort. Bier zonder alcohol komt op grofweg twee verschillende manieren tot stand. De eerste manier is dat de brouwer ervoor zorgt dat er tijdens de vergisting geen alcohol ontstaat. De tweede manier is om de alcohol uit het bier te 'filteren'.Ga naar Bierista.nl/alcoholvrij voor alle 0.0 ontwikkelingen!
Bestel de Bierista® Bieropleiding
Vergroot je bierkennis en haal je officiële Bierista® Bierdiploma. Erkende bieropleiding. Word Bierista met gemiddeld 15 uur thuis studeren en leer proeven als een pro met met een extra te bestellen bierpack voor praktijk deel bierkennis. De leukste en lekkerste online bier cursus van Nederland. Aanbevolen door de brouwers van Nederland, gewaardeerd met een 9.8.