Jos Brouwer Brummen, Nederland

Kenner - 1 Badge - 25 Biercoins - 41 Reviews - #bedanktBierista
Als student in Eindhoven, eind 1970~er/begin 1980~er jaren begon ik me te interesseren in Belgische bieren. Na mijn afstuderen raakte ik betrokken bij de bierconsumentenvereniging PINT. Ik begon als redacteur, maar werd al snel hoofdredacteur. Als hoofdredacteur werd ik vervolgens ook gekozen als bestuurslid van PINT. Ik was contactpersoon voor PINT bij de eerste plannen voor de oprichting van de EBCU, de European Beer Consumers Union (Europese Bier Consumenten Unie), en ik was uiteraard ook bij de oprichtingsvergadering van de EBCU in 1990.

Ik ben sindsdien steeds actief en betrokken gebleven in PINT en de EBCU. Ik zat 17 jaar in het bestuur van PINT, en was lange tijd gedelegeerde voor PINT bij de EBCU. In het najaar van 2008 werd ik gekozen in het bestuur van de EBCU in de functie van vice-voorzitter, en ik ben dat gebleven tot het najaar van 2013.

Ik ben als jurylid betrokken geweest bij vele internationale biercompetities, zoals de World Beer Cup, European Beer Star, International Beer Cup (in Japan), Brussels Beer Challenge, de Beste Bokbier competitie, Birra dell’Anno competitie in Italië, de Greg Noonan Contest, onderdeel van Mondial de la Bière in Montreal en de Brazilian Beer Contest.

Ik heb me ook beziggehouden met het opzetten van richtlijnen voor de EBCU om biercompeties al dan niet te erkennen en te onderschrijven. Ik ben nog steeds regelmatig actief als vrijwilliger bij verschillende bierconsumentenorganisaties zoals PINT en CAMRA, ook op festivals, en ik schrijf zo nu en dan nog wel een bijdrage voor een publicatie over bier.

In mijn dagelijkse leven ben ik als software engineer werkzaam in de industriële automatisering, met name in procesindustrie, voedingsmiddelenindustrie en machinebouw.

Review badges 41 reviews

Expert (10+ reviews)
Inspirator (100+ reviews)
Mentor (500+ reviews)
BierBaas (1000+ reviews)
9,7

"Landmark Imperial IPA"

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol
Intensit.
Nasmaak

9,7 Zicht Helder, zoals een (D) IPA hoort te zijn

9,5 Neus Fruitige citrusachtige neus, grapefruit, niet overdadig geranium en/of knoflook zoals met sommige moderne hopsoorten nog wel eens kan gebeuren

9,8 Smaak Aangename hopbitterheid, niet wrang, maar gewoon uitstekend uitgebalanceerd

Spijssuggestie Kan bij van alles, ik zou denken aan een pizza "Lorenzo" zoals in de brewpub in Santa Rosa wordt geserveerd

6,8

"Ik kan weinig hel en verdoemenis vinden in dit bier, behalve dan misschien dat er veel alcohol in zit. Verder heeft het wat mij betreft weinig om het lijf."

Aroma
Zoet
Bitter
Moutig
Body
Koolzuur
Alcohol

8,9 Zicht Donkerbruin met een fijnporige bruine schuimkraag

6,9 Neus Licht geroosterde noten, iets van tabak

6,8 Smaak Geroosterde moutnoten, mondgevoel wat dun, weinig body

7,9

"Mooi bier, smaak maakt de naam waar, het heeft espresso en het is stout."

Aroma
Zoet
Bitter
Moutig
Body
Koolzuur
Alcohol

8,5 Zicht Net een espressa, zeer donkerbruin, op het zwarte af, met een bruine crema schuimkraag

7,6 Neus koffie, geroosterde mout, hints van tabak

7,5 Smaak Stevige stout met een stevig espresso-karakter. Goede bitterheid, tikje adstringent misschien.

Spijssuggestie Zeer oude boerenkaas, walnoten

8,2

"Mooi afgerond bier, was op moment van proeven waarschijnlijk al wat belegen (geen datummarkering aanwezig) - waarschijnlijk heeft de veroudering het bier positief beïnvloed.. "

Review : Bierbroeders #4
Aroma
Zoet
Bitter
Fruitig
Moutig
Body
Koolzuur
Alcohol

9,0 Zicht Mooir robijnrood met een fijne cremekleurige schuimkraag

7,8 Neus Karamellig, rood fruit, pruimen, tuttifrutti

8,3 Smaak Hoofdsmaak: goede balans tussen zoet en bitter, beslist niet te zoet, licht geroosterd, iets van tabak. Bitterige nasmaak heeft iets tannine

Spijssuggestie Ik kan me dit bier zeer goed voorstellen bij een wildgerecht.

9,0

"Zeer mooie tripel. Puur en zuiver zoals een tripel hoort te zijn, geen fratsen met kruiden of alternatieve graansoorten. "

Review : La Trappe Tripel

9,5 Zicht Goedgeel met een mooie stevige witte schuimkraag

8,9 Neus Fris fruitig, licht moutig.

9,0 Smaak Stevige body, goed gebalanceerd met een goede hopbitterheid. Goede koolzuurprikkeling.

Spijssuggestie Ik kan me een paar gerechten van Mócoto in São Paolo indenken waar dit bier prima bij zou passen. Noord-Braziliaanse keuken dus.

6,9

"Aardige tripel, maar de haver doet het bier de das om. Te granig. Ik mis de hopbite en fruitigheid van mijn landmark tripel."

Review : Tripel Karmeliet
Aroma
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

8,7 Zicht Zeer bleek blond, met een lichte waas van gist (ligt aan mijn manier van inschenken), stevige schuimkraag

6,9 Neus Granig (door de haver), tikje kruidig

7,0 Smaak Moutig, granig. Mist frisse hopbitterheid en fruitigheid.

8,4

"Mooi voorbeeld van een goed gebalanceerde Black IPA"

Aroma
Bitter
Fruitig
Moutig
Body
Koolzuur
Alcohol

9,5 Zicht Diepzwart met een fijne stevige lichtbruine schuimkraag

8,2 Neus Licht citrus-achtige hoparomas, licht aroma van gebrande mout

8,5 Smaak De gebrande mout blijft hangen in de hoofdsmaak, daar komt een niet overheersende hopbitterheid bij, al met al een mooie balans

Spijssuggestie Een pittig gekruide steak tartare, ossenworst.

7,3

"Smaakt voller dan verwacht, daardoor slechts redelijk goed doordrinkbaar bier. Ik denk niet dat ik het een hele avond zou willen/kunnen drinken, daarvoor is het toch niet bekömmlich genoeg."

Review : Jopen Gerstebier
Aroma
Zoet
Bitter
Moutig
Body
Koolzuur
Alcohol

8,5 Zicht Blond met een zekere gisttroebeling, rijke schuimkraag

7,8 Neus Licht moutig, iets fruitigs, hints van groene thee, verder gewoon zuiver en schoon

7,0 Smaak Groene thee blijft terugkomen in de smaak, niet onaangenaam. Beetje granig in de hoofdsmaak toch ook wel. Vrij volmondige body. Doet een beetje aan een oostenrijkse Märzen of een Münchener Helles denken.

7,0

"Voldoet niet helemaal aan mijn verwachting als ik een Duits type Weizen voor mijn neus krijg. Neus mist de karakteristiek, koolzuurgehalte is te laag. Voor mij toch een beetje een tweederangs weizen."

Review : Texels Wit
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Body
Koolzuur
Alcohol

9,0 Zicht Ziet er uit zoals je van een Duitse Hefeweizen verwacht, blond met een gisttroebeling

6,1 Neus Tikje zwavelig, mist de typische kenmerken (banaan, kruidnagel) van een Duitse Weizen

8,3 Smaak Hoofdsmaak: de hint van een fris zuurtje die je van een Weizen verwacht, helemaal ok. Mondgevoel niet al te vol, heel klein beetje mondwarmend, Mist een beetje het hoge koolzuurgehalte dat een Weizen kenmerkt

6,7

"Niet helemaal wat ik van een fris lente/zomerbier verwacht. En wat me nog het meest verbaast: in de omschrijving staat: "Blond, licht hoppig bier met vlierbloesem", en de vlierbloesem komt niet terug in de daarop volgende lijst van ingrediënten."

Aroma
Zoet
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

9,4 Zicht Mooi goudgeel in het glas, met slechts een zeer lichte haze. Mooie fijne schuimkraag

6,2 Neus Fris, fruitig, maar toch ook wat moutig, en een hint van DMS (gekookte groenten), die de frisheid niet ten goede komen. Ook iets heel licht cheesy, door wellicht wat minder verse hop.

6,6 Smaak Mondgevoel licht, heel iets adstringent. Beetje plompe algemene indruk, door de DMS en de toch wat iets te prominent aanwezige moutigheid.

Spijssuggestie Paaseieren van witte chocolade