Weizen Bock

Algemene kenmerken

Een Weizen(doppel)bock is van origine een typisch Duits speciaal donker Weizen (tarwe)bier met 6 tot 8 Vol% alcohol.

Uiterlijke kenmerken

Koper tot donkerbruine kleur. Door de tarwe en de gist is het bier troebel (zeker bij het meeschenken van het gistdepot) tot tweeschijn. Een weelderige, romige schuimkraag is kenmerkend voor dit type bier. Koolzuurgehalte is vrij hoog.

Geurassociaties

Het biertype heeft naast karameltoetsen de typische weeïge geur van tarwemout, aangevuld met een banaanachtige, kruidige (kruidnagel, vanille) geur van de gebruikte gistsoort. Rijke, bock-achtige meladoinen en mout in combinatie met een krachtige aroma van donker fruit (pruimen, rozijnen of druiven). Matige tot sterke fenolen (meestal vanille en / of kruidnagel), banaanesters horen ook aanwezig te zijn. Matig aroma van alcohol komt vaak voor. Geen hoparoma, diacetyl of DMS.

Smaak

De smaak is in evenwicht met de geur. Moutig, zoetig, karamelachtige bitterheid en een karamelaccent door de kleurmout. De hopbitterheid is vrij laag. Een complex huwelijk van rijke, bock-achtige meladoinen, donker fruit, kruidige (kruidnagelachtige) fenolen, banaan en/of vanille, en een matige tarwe smaak. De smaak van tarwemout wordt verder versterkt door het overvloedige gebruik van Münchener- en/of Viennamout. Hopbitterheid is laag. Het tarwe-, mout- en gistkarakter domineren het gehemelte, de alcohol helpt de balans in de nasmaak.

Basissmaak

De basissmaak is zoetig, bitterig tot licht zurigheid van de tarwemout (> 50% in de storting).

Body

De body is redelijk vol, mede door het gebruik van Münchener- of (soms) Viennamout.

Mondgevoel

Het mondgevoel is iets samentrekkend door de koolzuur. De hoog alcoholische soorten zijn enigszins alcoholwarmend.

Nasmaak

De nasmaak heeft een zoetige weeïgheid, vooral bepaald door de gistsoort. Weinig hopbitterheid waarneembaar in de (na)smaak.

Opmerkingen

Een Weizen(doppel)bock is in feite een zwaardere versie van een Dunkelweizen.

Bestel de Bierista® Bieropleiding


Vergroot je bierkennis en haal je officiële Bierista® Bierdiploma. Erkende bieropleiding. Word Bierista met gemiddeld 15 uur thuis studeren en leer proeven als een pro met met een extra te bestellen bierpack voor praktijk deel bierkennis. De leukste en lekkerste online bier cursus van Nederland. Aanbevolen door de brouwers van Nederland, gewaardeerd met een 9.8.

Haal je Bierdiploma

Top 3 Weizen Bock

Beste Bier
8,1

Schneider Weisse Tap 6 Aventinus

Schneider Weisse

Tap 6 Mein Aventinus is de bekroning van de dag. Voor hartverwarmende, liefdevolle en ultieme genietmomenten bij het haardvuur. Mein Aventinus is donker van kleur, zit vol spetterend vuur maar is toch uitgesproken zacht en warm. Dit is de oudste Weizen Dubbelbock van de Freistaat Beieren, gebrouwen sinds 1907. Zijn krachtige body in combinatie met de zachte, zoete moutaroma’s doet je smelten. Smaakt heerlijk bij stevige vleesgerechten en is een ideale begeleider van zoete nagerechten.

Weizen

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

7,5

Weihenstephaner Vitus

Weihenstephaner

Weihenstephaner Vitus is één van de jongste bieren uit de stal van Weihenstephaner. Sinds de introductie in 2007 bleek deze Weizenbock een schot in de roos. De ene na de andere prijs werd binnengesleept en bierliefhebbers liepen weg met dit bier. Niet verwonderlijk, want dit evenwichtige bier zit vol fruitige aroma's en tonen van geroosterde mout, zoals karamel. Dit Bockbier gaat uitstekend met veel verschillende gerechten maar is echt een feest bij gerookte en gegrilde vleesgerechten.

Weizen

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

7,4

Grolsch Dunkel Weizenbock

Grolsch

Grolsch Dunkel Weizenbock is donker en krachtig bier gebrouwen met meer dan 50% tarwemout. Het heeft de karakteristieken van een Weizen, fris en zacht en met duidelijke tonen van karamel en een touch van chocolade.

Weizen

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Bier & Spijs: De geheimen van de perfecte combinatie

Ontdek de geheimen van bier- en spijscombinaties! Leer hoe je smaken kunt versterken of contrasteren voor een ultieme smaakbeleving. Van pilsener tot stout, elke bierstijl heeft ideale gerechten die de smaak versterken. Ontvang praktische tips van bierexperts en probeer verrassende combinaties om je culinaire ervaring naar een hoger niveau te tillen.

Verder lezen

Groei van biermerk ROEM dankzij crowdfunding: Een stap voor De Zoetermeerse Brouwerij

De Zoetermeerse Brouwerij breidt zijn biermerk ROEM uit dankzij een succesvolle crowdfundingcampagne. Met al 69.800 euro opgehaald, investeren ze in verbeterde productie en kwaliteit, met als doel de grootste brouwerij van Zuid-Holland te worden.

Verder lezen

Brouwers Verenigen Zich voor Beer Geeks Beat ALS bij Poesiat & Kater

Op 15 januari 2025 komen brouwers uit Nederland en België samen bij Poesiat & Kater in Amsterdam voor een unieke, gezamenlijke brouwdag: de Beer Geeks Beat ALS-mega-collab.

Verder lezen

De toekomst van alcoholvrij bier: Een revolutie in smaak en innovatie

Dit uitgebreide artikel duikt diep in de wereld van alcoholvrij bier, van de geschiedenis en brouwtechnieken tot de nieuwste smaakprofielen en markttrends. Ontdek hoe innovatie en veranderende consumentenvoorkeuren een revolutie teweegbrengen in de bierindustrie.

Verder lezen