Pilsener
Pils of Pilsener is nog steeds veruit de meest gedronken bierstijl. Het is een ondergistend, soepel en subtiel biertype met een laag alcoholpercentage en een behoorlijke hoeveelheid koolzuur. De kleur is licht- tot goudgeel. Het bier heeft een stevige witte schuimkraag, die lang blijft staan. Het karakter is fris, crisp en dorstlessend. Nederlandse Pilseners zijn vooral moutig zoet en bitter van smaak.Zicht
Pilsener is lichtblond tot blond van kleur. Pilseners zijn meestal gefilterd en daardoor helder tot briljant. De schuimkraag is romig en stabiel.Geur:
De geur is ingetogen tot neutraal met wat lichtzoete geuren van mout en bloemige en kruidige aroma's afkomstig van de hop.Smaak
De hoparoma's van vooral Duitse nobele hopsoorten zijn bovenliggend en geven een bitter tot zeer bitter karakter. De zoete moutsmaken als graan, biscuit, brood en toast zijn aanwezig. Pils heeft flink wat koolzuur en een body variërend van licht tot medium.Opmerkingen
Pilsener is een neutraal bier met subtiele smaakkenmerken. Het staat bekend als een zeer 'zuiver' bier. De kleinste smaakafwijkingen vallen direct op. Pilsener is daarom een zeer moeilijk te brouwen bier. Geheel onterecht wordt Pilsener vaak niet gezien als 'speciaalbier'. Onder speciaalbieren wordt dan zo ongeveer alle bierstijlen verstaan, behalve Pilsener. Hiermee wordt Pilsener tekort gedaan. Pilsener is vrijwel overal verkrijgbaar en lijkt daadoor eerder normaal, dan een speciaalbier. Er is echter meer vakmanschap vereist voor het brouwen van een Pilsener dan voor veel andere bierstijlen.Joseph Groll
Joseph Groll wordt als gezien vader van Pilsener. Hij brouwde op 5 oktober 1842 voor het eerst een Pilsener in de Tsjechische stad Plzeñ. Vanaf dat moment begon dit ondergistende bier aan een enorme opmars. Nog steeds is Pils veruit de meest gedronken biersoort. Pilsener is nog weer onder te verdelen in verschillende categorieën. Zo heb je de German Pilsener, de Bohemian Pilsener, de Classic American Pilsner en de Urtyp Pilsener. Stuk voor stuk crispy en dorstlessende ondergistende bieren met kleine onderlinge verschillen.Algemene kenmerken
Alcoholpercentage: 4,4 - 5,2%Kleur: 4-10 EBC
Bitterheid: 20-45 IBU
Gisting: Ondergistend
Glas: Lagerglas
Serveertemperatuur: 3 - 5 graden Celsius
Smaakcategorie: Soepel & Subtiel
Bier/spijs combinaties: Schaal- en schelpdieren, witvis, mosselen, Aziatische gerechten, Mexicaanse gerechten, salades, zachte romige kazen
Bekende voorbeelden:
Heineken Pilsener
Grolsch Premium Pilsener
Bavaria Pilsener
Hertog Jan Pilsener
Amstel Pilsener
Dommelsch Pilsener
Alfa Edel Pils
Gerelateerde bierstijlen: Kölsch, Münich Helles, Märzen
Bestel de Bierista® Bieropleiding
Vergroot je bierkennis en haal je officiële Bierista® Bierdiploma. Erkende bieropleiding. Word Bierista met gemiddeld 15 uur thuis studeren en leer proeven als een pro met met een extra te bestellen bierpack voor praktijk deel bierkennis. De leukste en lekkerste online bier cursus van Nederland. Aanbevolen door de brouwers van Nederland, gewaardeerd met een 9.8.