Dunkelweizen / Weizen Dunkel

Algemene kenmerken

Dunkelweizen is een bovengistend tarwebier waarvan het recept caramouten bevat, waardoor een donkere kleur en meer karamel / chocolade en zoethout-smaken ontstaan. Het is rijker is dan de gewone Weizen. Het kruidige karakter is zeker ook in de Dunkelweizen aanwezig. De hopbitterheid is zoals bij alle klassieke Weizens vrij laag.

Uiterlijke kenmerken

De kleur is van koperachtig tot donkerbruin. De helderheid is afhankelijk van de vermenging van de gist die in de fles aanwezig is, van helder tot tweeschijn. De Dunkelweizen heeft een uitbundige gebroken witte schuimkraag die fijn van structuur is en lang blijft staan.

Geurassociaties

De Dunkelweizen heeft net als de blonde variant een duidelijke kruidnagelgeur (4VG), maar meestal ook de geur van bananen / bubblegum (isoamylacetaat). Daarnaast kan een lichte tot medium karamelmoutgeur aanwezig zijn.

Smaak

Ook in de smaak komt de kruidnagel en banaan door. Daarnaast licht karamelmoutig, zoetig tot zoethoutachtig. In de Dunkelweizen hoort gebrande moutsmaak niet te overheersen. De smaak van tarwemout kan zeker aanwezig zijn.

Basissmaak

Zoetig, bitterig en soms iets zurig.

Body

Medium.

Mondgevoel

De tarwe samen met de gist zorgen voor een romige zachtheid. De ruime koolzuur maakt het bier sterk samentrekkend. Soms licht mondklevend.

Nasmaak

Zacht zurig met soms wat karamel en / of vanille.

Opmerkingen

De Dunkelweizen onderscheidt zich in kleur van de normale Weizen, maar ook in smaak is het bier breder, ronder en rijker door de toevoeging van donkere mouten. Alcoholpercentage: 4,3 - 5,6% Kleur: 28-46 EBC Bitterheid: 10-18 IBU Gisting: Bovengistend Glas: Weizenglas Serveertemperatuur: 5 - 7 graden Celsius

Bestel de Bierista® Bieropleiding


Vergroot je bierkennis en haal je officiële Bierista® Bierdiploma. Erkende bieropleiding. Word Bierista met gemiddeld 15 uur thuis studeren en leer proeven als een pro met met een extra te bestellen bierpack voor praktijk deel bierkennis. De leukste en lekkerste online bier cursus van Nederland. Aanbevolen door de brouwers van Nederland, gewaardeerd met een 9.8.

Haal je Bierdiploma

Top 3 Dunkelweizen / Weizen Dunkel

Beste Bier
7,5

Texels Skuumkoppe

Texelse Bierbrouwerij

Texels Skuumkoppe is al jaren het meest gedronken bier uit de Texelse Bierbrouwerij. Het is een bier gebrouwen van tarwe- en gerstemout. Fris en fruitig en toch vol van smaak, dankzij de gist die een romige fruitigheid geeft. Texels Skuumkoppe is heerlijk bij visgerechten. Een andere aanrader is om een goede scheut door het pannenkoekenbeslag te doen. De alcohol verdampt tijdens het bakken, dus kids kunnen zo ook genieten van pannenkoeken met Texels karakter! Tijdens de Dutch Beer Challenge 2017 werd Skuumkoppe bekroond met een gouden medaille. In 2020 werd dit bier tijdens dezelfde competitie opnieuw bekroond, nu met brons.

Weizen

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

7,4

Franziskaner Dunkel Weizen

Anheuser-Busch InBev

Franziskaner Dunkel Weizen is een Weizen met aroma's van vers brood, noten en caramel. In de smaak is hij zacht en fris met tonen van gebrande mout en gist. In de afdronk is deze Dunkel Weizen licht bitter.

Weizen

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

6,9

Texels Skuumkoppe 0.0

Texelse Bierbrouwerij

Texels Skuumkoppe 0.0 is de alcoholvrije variant van de Texels Skuumkoppe. Dit donkere tarwebier heeft nog steeds zijn kenmerkende karakter en wordt gekenmerkt door hints van karamel en abrikoos. De afdronk is romig en licht zoet, wat het tot een heerlijke keuze maakt voor degenen die op zoek zijn naar een alcoholvrij alternatief. Een karaktervol donker tarwebier met hints van karamel en abrikoos en een romige, licht zoete afdronk.

Weizen

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter

Bier & Spijs: De geheimen van de perfecte combinatie

Ontdek de geheimen van bier- en spijscombinaties! Leer hoe je smaken kunt versterken of contrasteren voor een ultieme smaakbeleving. Van pilsener tot stout, elke bierstijl heeft ideale gerechten die de smaak versterken. Ontvang praktische tips van bierexperts en probeer verrassende combinaties om je culinaire ervaring naar een hoger niveau te tillen.

Verder lezen

Groei van biermerk ROEM dankzij crowdfunding: Een stap voor De Zoetermeerse Brouwerij

De Zoetermeerse Brouwerij breidt zijn biermerk ROEM uit dankzij een succesvolle crowdfundingcampagne. Met al 69.800 euro opgehaald, investeren ze in verbeterde productie en kwaliteit, met als doel de grootste brouwerij van Zuid-Holland te worden.

Verder lezen

Brouwers Verenigen Zich voor Beer Geeks Beat ALS bij Poesiat & Kater

Op 15 januari 2025 komen brouwers uit Nederland en België samen bij Poesiat & Kater in Amsterdam voor een unieke, gezamenlijke brouwdag: de Beer Geeks Beat ALS-mega-collab.

Verder lezen

De toekomst van alcoholvrij bier: Een revolutie in smaak en innovatie

Dit uitgebreide artikel duikt diep in de wereld van alcoholvrij bier, van de geschiedenis en brouwtechnieken tot de nieuwste smaakprofielen en markttrends. Ontdek hoe innovatie en veranderende consumentenvoorkeuren een revolutie teweegbrengen in de bierindustrie.

Verder lezen