7,5

Klein Duimpje Bairs IV Barrel Aged IRS

Brouwerij Klein Duimpje (36)

Klein Duimpje Bairs IV Barrel Aged IRS is een zwaar en vol bier met veel zoete moutige tonen. Het basisbier, een Russian Imperial Stout, heeft niet minder dan 22 maanden gerijpt op een Bladnoch whiskyvat. Die lagering geeft een extra dimensie aan de toch al zo rijke Russian Imperial Stout.

Details

Alcohol
13.0%
Categorie
Intens en Uitdagend
Spijzen
Vette vis, Gekruide gerechten, Vleesgerechten, Pittige en belegen kazen, Zoete desserts
Drinktemp.
10-12 °C
Volume
33 cl
Drinkmoment
Haardvuur, In goed gezelschap, Alleen, bij een boek, Voor het slapen gaan
Gisting
Bovengistend

Mijn bieren

7,5

Het oordeel van de Bierista's

Klein Duimpje Bairs IV Barrel Aged IRS is beoordeeld met een gemiddelde van 7,5 door onze Bierista's

7,7

Smaak

7,3

Zicht

7,4

Neus

Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

Ben je Bierista? Login en schrijf een review en ontvang +10

Reviews worden alleen geschreven door onze Bierista’s. Jij kunt nu ook Bierista worden door de Bierista Bieropleiding te doen. Zo weten wij zeker dat je de juiste bierkennis in huis hebt om kwalitatief hoogwaardige beoordelingen te schrijven.

Bestel Bieropleiding
7,5

"Een boeiend bier in een poging tot veelzijdige vatrijping (in een meermalen gebruikt vat en daarom gestuwd door toevoeging van bramen, krieken, druiven, zwarte bes en sleedoorn, de laatste uit de duinen niet ver van de brouwerij in Hillegom en om eens uit te testen wat dat oplevert). Het is de Barrel Aged Imperial Russian Stout Limited Edition (219 084) met 13% alcohol en zit in een grote stevige fles van zo'n 75 cl."

Ton van der Koppel

19.960

Review
Aroma
Zoet
Zuur
Bitter
Fruitig
Moutig
Kruidig
Body
Koolzuur
Alcohol

7,3 Zicht Zwart/kleine rode gloed (tijdens inschenken bruin), ondoorzichtig en met koolzuur. De schuimkraag is fijn, wat donkerbruin en ebt direct weg.

7,4 Neus Wat opvalt is als eerste de geur van hout, dan nog wat alcohol en donkere mout.

7,7 Smaak Prachtig complex bier met meerdere te volgen lijnen in verschillende richtingen., die samenkomen. Er is duidelijk hout, er is wat zoet en zout en een onderlaagje mokka. Onscherpe kruidigheid. Een geraffineerd samenspel is ontstaan hier na 22 maanden vatrijping. Er is licht bitter en ook sporen van alcohol zijn aanwezig. Er is iets van fruit (besjes smaak). Bier om wel langzaam drinkend te ontdekken en zeker niet te koel. Rijping op Europees eiken (dus geen vanille), wel op een whisky vat dat al een aantal keren was gebruikt voor andere bieren. Geprobeerd is dus verder te gaan door toevoeging van allerlei kruidige en fruitige elementen. Jammer dat de houttoon iets te nadrukkelijk toch aanwezig is (wellicht door de vele malen gebruik van het vat, waardoor resten van de oorspronkelijke bezetting gesleten zijn). Volgens de Brouwerij is het bier Tenminste Houdbaar Tot: Oneindig. Dat maken wij dus niet meer mee. Voor nu is ie in ieder geval nog iets te rauw. Beter doorrijpen in die fles. In de nasmaak iets droog en licht ziltig (vermoedelijk van de sleedoorn uit de duinen vlakbij de zilte Noordzee).

Spijssuggestie Kan natuurlijk bij fraai bereide wat donker aangebraden vlezen.

Kerstdiner 2024: De ultieme biergids voor een verrassend feestmenu

Ontdek hoe je van je kerstdiner een bijzondere bierproeverij maakt met onze tips voor food pairing en bewust genieten.

Verder lezen

Bier met een plus: Een diepgaande analyse van vitamines en mineralen in functionele bieren

Ontdek de revolutionaire wereld van functionele bieren. Van natuurlijke vitamines tot toegevoegde mineralen - een expert analyse van de nieuwste ontwikkeling in de bierwereld.

Verder lezen

Winterbierfestival Leiden 2025: Een expert guide voor kenners en food pairing liefhebbers

Ontdek 15 unieke Nederlandse winterbieren en expert food pairing tips tijdens het Winterbierfestival Leiden 2025. Praktische tips voor de ervaren bierproever.

Verder lezen

Bier & Spijs: De geheimen van de perfecte combinatie

Ontdek de geheimen van bier- en spijscombinaties! Leer hoe je smaken kunt versterken of contrasteren voor een ultieme smaakbeleving. Van pilsener tot stout, elke bierstijl heeft ideale gerechten die de smaak versterken. Ontvang praktische tips van bierexperts en probeer verrassende combinaties om je culinaire ervaring naar een hoger niveau te tillen.

Verder lezen