Brouwerij Poesiat & Kater
Poesiat & Kater is een jonge, Amsterdamse bierbrouwerij. De brouwerij Poesiat & Kater is vernoemd naar Bart Poesiat (meester-timmerman) en Klaas Kater (meester-metselaar). Zij waren verbonden aan de Van Vollenhoven Brouwerij. Het duo was de drijvende kracht achter het werkliedenverbond Patrimonium. Tegenwoordig kennen we deze club als de vakbond CNV. Ook droegen zij bij aan de oprichting van een woningbouwcorporatie, die we nu nog steeds kennen onder de naam Patrimonium/Rochedale.
Het verhaal van de brouwerij begint al in 1733 toen Jan van den Bosch zijn bierbrouwerij en azijnmakerij ‘De Gekroonde Valk’ startte aan de Hoogte Kadijk in Amsterdam. De bierbrouwerij werd in 1791 vernoemd naar de nieuwe eigenaar Jan Messchert van Vollenhoven. Rond 1900 was dit de grootste brouwerij van Nederland. Het bekendste en meest gedronken bier was de Van Vollenhoven’s Extra Stout.
In 1949 werd de brouwerij overgenomen door Heineken. Even later werd de brouwerij gesloten en gingen de brouwvolumes over naar de ketels van Heineken (en Amstel). Alleen de Van Vollenhoven’s Extra Stout overleefde. Toen Heineken begin deze eeuw ook stopte met de productie van deze Stout, greep stichting De Gekroonde Valk haar kans. Zij bezit de originele receptuur en brengt dit sinds 2006 weer op de markt.
Toen Jesse van Vollenhoven de stichting in 2014 benaderde om een bierbrouwerij te beginnen was de keuze snel gemaakt en in maart 2017 opende Brouwerij Poesiat & Kater haar deuren en brouwt weer als vanouds Van Vollenhoven bieren. De brouwerij met proeflokaal is gevestigd in een voormalig dierenasiel in Amsterdam Oost.
Onze topbieren
Brouwers Verenigen Zich voor Beer Geeks Beat ALS bij Poesiat & Kater
Op 15 januari 2025 komen brouwers uit Nederland en België samen bij Poesiat & Kater in Amsterdam voor een unieke, gezamenlijke brouwdag: de Beer Geeks Beat ALS-mega-collab.
Verder lezenVier keer eremetaal voor Nederlandse brouwers
Op de tweede dag dat de Brussels Beer Challenge prijzen bekend maakt, vielen vier Nederlandse brouwers met de neus in de boter.
Verder lezen