9,5
Zicht Het bruin ogende schuim verdwijnt tot verbazing meteen om bovenop plaats te maken voor een donkere kale vlakte. Maar je ziet wel heel mooi het rijke koolzuur opborrelen, alsof het zo aan het koken kan gaan, of een magma laag die aan het kolken is voor de vulkaan uitbarsting, waarna het lava razend over de hellingen stroomt. De kleur van wat nog in het glas is, is pikzwart als aardolie, compleet ondoorzichtig en vol koolzuur dus.
9,6
Neus Rijk in de neus aan prachtige tonen van rijping op hout (in vat). Je ruikt als het ware het hele vat van binnen met inhoud en al: hout, whisky kortom alles wat dit bier zou kunnen bieden. De geur is ook sterk en blijft de hele proeftijd van de fles aanwezig.
9,7
Smaak De smaak is enerverend mooi met niet te veel hout, koffie en subtiel bitter en met lichte scherpte. Het bier is niet te dik of vol, wel iets romig op den duur, maar juist heel glad van verloop. Topklasse! Er duikt op het laatst ook nog een zoet kantje op dat in de verte lijkt op karamel, toffee ook, en toch nog wat vanille. Hoewel het vat waarschijnlijk van Europees eiken is en dat kent eigenlijk geen vanille invloed. Ondanks de boven turf gerookte mout van de whisky, dringt deze invloed op het bier zich niet op, zoals bepaalde (Schotse) whisky heel erg sterk gerookt kan smaken, maar gaat op in de complete complexiteit. In de nasmaak word je niet lastig gevallen door een teveel van wat je proevend tegen kwam. Evenwichtig dus. Er is wel een zekere houttoon en wat droogte tijdens de langere afdronk.
Spijssuggestie Liefst solo genieten. Hoewel ook heel mooi met donker aangebraden rundvlees, of niet te sterk (bestorven) wild (hert bijvoorbeeld). Dan kan het bier een beetje excelleren namelijk en dat vindt het fijn.
"Een lekker gerijpt bier met turfsmaak. Naar mijn mening op een bepaalde manier pittig al is het moeilijk te plaatsen"
Ramon de Koster
54.135