Bierbrouwerij Abbaye du Val-Dieu
Abbaye de Val-Dieu werd in 1216 opgebouwd door de monniken van de Cisterciënzerorde. Zij waren opzoek naar een onbewoonde vallei met een waterweg, een vredig oord volgestopt met natuur. De abdij heet voluit 'Abdij Onze Lieve Vrouw van Val-Dieu' en staat binnen het Bisdom Luik, in het oosten van België.
Het geheim van de brouwerij in deze abdij is het water en de gist. Zij gebruiken namelijk gist dat bestaat uit fungi (Saccharomyces cerevisiae) die zeer gunstig zijn voor het menselijk lichaam waardoor de bekende gistingen ontstaan. Dit resulteert in een bier dat rijk is aan vitamine B en mineralen en daarbij een krachtige anti-oxidant is. Het productieproces duurt 6 tot 8 weken, met volledige inachtname van de oorspronkelijke traditie. Dat is ook hoe zij de hoge alcoholpercentages (6% voor het Blond bier, 8% voor het Bruine bier en 9% voor de Tripel) en deze complexiteit aan aroma’s krijgen. Dit is ook juist wat de Val-Dieu bieren kenmerken.