Münchener Helles
Münchener Helles is een Duitse stijl, afkomstig uit München, de hoofdstad van Beieren. Helles geeft aan dat het een lichtkleurig en gefilterd bier is. Aan het eind van de 19e eeuw is deze bierstijl ontwikkeld door de Späten brouwerij als concurrent voor het steeds populairder wordende Pils. De Münchener Helles heeft een zachte bitterheid en is net even wat voller van smaak dan een Pilsener. Het bier is zacht, zoet en moutig van smaak en heeft een licht kalkachtige bitterheid, afkomstig uit het Münchener water, dat een relatief hoog calciumgehalte heeft. De Münchener Helles dankt zijn zuiverheid vooral aan de lange lagertijd, het bier heeft ruim de tijd gehad om te rijpen.Zicht:
Het bier is helder en heeft een kleur die varieert van lichtblond tot goudkleurig. De volle en stabiele schuimkraag heeft een mousse-achtige structuur en blijft aan het glas plakken.Geur:
Moutige aroma's, die een zoete geur geven zijn bepalend in dit overwegend neutrale bier.Smaak:
Een mooie volle smaak, met zoete moutige tonen en maar weinig bitterheid.Algemene kenmerken
Alcoholpercentage: 4,7 - 5,3% Kleur: 8-15 EBC Bitterheid: 18-25 EBU Gisting: Ondergistend en gefilterd Glas: Lagerglas Serveertemperatuur: 7 - 10 graden Celsius Bier/spijs combinaties: Braadworst, zachte romige kazen, baklava Bekende voorbeelden: Späten Münchener Hell, Augustiner Lagerbier HellAlgemene kenmerken
Een Münchener Helles is een blond, licht moutig Duits biertype van lage gisting met 4,7 tot 5,3 Vol% alcohol.Uiterlijke kenmerken
De kleur is bleek tot blond. Helder tot briljant. Schuimkraag mousse, glasplakkend. Gemiddeld koolzuurgehalte.Geurassociaties
Neutraal tot moutig, een schoon pilsmout-aroma domineert. Licht tot gemiddeld edel hoparoma (van Duitse of Tsjechische hopsoorten). Soms licht DMS, verder schoon: geen diacetyl, geen esters.Smaak
Licht zoetige, iets moutige smaakindruk. Graan en pilsmoutsmaken overheersen, ondersteund door een lichte hopbitterheid. Lichte hopsmaak (kruidigheid van de edele hopsoorten). Schoon: geen esters, geen diacetylBasissmaak
De basissmaak is zoetig, soms iets bitterig.Body
De body is medium.Mondgevoel
Het mondgevoel is plakkerig, vloeiend, gemiddelde koolzuurprikkeling.Nasmaak
De nasmaak is iets moutig tot licht hoppig, bitterig.Opmerkingen
Een Münchener Helles is iets moutiger en minder bitter dan Pilsener en Dortmunder Export.Bestel de Bierista® Bieropleiding
Vergroot je bierkennis en haal je officiële Bierista® Bierdiploma. Erkende bieropleiding. Word Bierista met gemiddeld 15 uur thuis studeren en leer proeven als een pro met met een extra te bestellen bierpack voor praktijk deel bierkennis. De leukste en lekkerste online bier cursus van Nederland. Aanbevolen door de brouwers van Nederland, gewaardeerd met een 9.8.