Märzen & Oktoberfest
Märzen bieren zijn zacht, moutig, vol en hebben een zekere elegantie. Märzen en Oktoberfestbieren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Alleen is de Märzen over het algemeen wat donkerder van kleur. Oktoberfest-bieren hebben een uiterlijk dat meer op Pils lijkt; dat zou de feestgangers minder afschrikken dan bier met een meer donkere kleur. De smaak is vol, moutig en zoet. Een bescheiden bitterheid geeft dit bier meer diepgang. Märzen is zeer waarschijnlijk geboren in Oostenrijk. Het is een bierstijl die zou zijn ontstaan door de samenwerking tussen de Oostenrijker Anton Dreher en de Duitse broers Gabriël en Josef Sedlmayer. De naam Märzen verwijst naar de maand maart. In die maand werd dit ietwat zwaardere bier gebrouwen, dat de zomer kon doorstaan. In het najaar - als de oogst van het land was - werd dit bier gedronken.Zicht:
Een Oktoberfest-bier is over het algemeen goudgeel; de Märzen gaat van goudgeel tot koperkleurig.Geur:
Volle moutige aroma's, ronde zoetheid, die neigen naar de geur van vers brood en toast.Smaak:
De volle moutige aroma's uit de neus vertalen zich in zoetheid in de smaak. Het geeft dit bier een zekere volheid. De hop zorgt voor een bescheiden bitterheid, net voldoende om toch meer diepgang te geven aan de moutige zoetheid.Algemene kenmerken
Alcoholpercentage: 5,1 - 6,0% Kleur: 15-35 EBC Bitterheid: 18-25 EBU Gisting: Ondergistend Glas: Kroes Serveertemperatuur: 7 - 10 graden Celsius Bier/spijs combinaties: Gekruide droge worst, pittige kaas, kokosvlaai Bekende voorbeelden: Paulaner Märzen, Hofbäuhaus OktoberfestbierBestel de Bierista® Bieropleiding
Vergroot je bierkennis en haal je officiële Bierista® Bierdiploma. Erkende bieropleiding. Word Bierista met gemiddeld 15 uur thuis studeren en leer proeven als een pro met met een extra te bestellen bierpack voor praktijk deel bierkennis. De leukste en lekkerste online bier cursus van Nederland. Aanbevolen door de brouwers van Nederland, gewaardeerd met een 9.8.