Export Stout

Algemene kenmerken

Een Export Stout is een zoetere, zware versie van een Irish Dry Stout (klasse B) met een alcohol percentage van 6,5 tot 8,5 Vol%.

Uiterlijke kenmerken

Zeer donker bruin tot vrijwel ondoorzichtig zwartbruin. Tweeschijn tot helder.

Geurassociaties

In de geur overheerst de sterk gebrande mout. Daarbij kenmerken van fruitigheid, zwarte bessen, bittere chocolade, droppigheid. Geroosterde mout aroma's zijn matig tot hoog en kan koffie-indrukken geven. Fruitigheid gemiddeld tot hoog. Sommige versies kunnen een zoete geur of een aroma van zoethout of gedroogd fruit hebben. Het hoparoma is zwak.

Smaak

De hoofdsmaak is moutbitter gebrand, tamelijk zoetig tot zoet, soms een wat zurige toets door toepassing van de gebrande mout. Geroosterd graan- en moutkarakter is matig tot hoog, hoewel de hardheid van een Irish Dry Stout niet aanwezig is. Export Stout heeft weinig esters en een hoge bitterheid. De geroosterde smaken van donkere mout gaan samen met die van koffie, chocolade, of soms drop. Weinig tot geen hop smaak.

Basissmaak

Bitter, zoetig en soms iets zurig.

Body

Zoals bij veel zwaardere bieren is ook hier de body tamelijk vol.

Mondgevoel

Het mondgevoel is plakkerig, metaalachtig en duidelijk alcoholwarmend. Medium koolzuurprikkelend.

Nasmaak

De nasmaak kenmerkt zich in een gebrande moutbitterheid met koffie- en soms dropachtige indrukken.

Opmerkingen

Een Export Stout is veel sterker dan een klassieke Irish Dry Stout. In de overige kenmerken lijkt het wel veel op een Irish Dry Stout. (soms is een Export Stout het high gravity basisbier van een Irish Dry Stout). Een Export Stout is zwaarder en bitterder dan een Porter.

Bestel de Bierista® Bieropleiding


Vergroot je bierkennis en haal je officiële Bierista® Bierdiploma. Erkende bieropleiding. Word Bierista met gemiddeld 15 uur thuis studeren en leer proeven als een pro met met een extra te bestellen bierpack voor praktijk deel bierkennis. De leukste en lekkerste online bier cursus van Nederland. Aanbevolen door de brouwers van Nederland, gewaardeerd met een 9.8.

Haal je Bierdiploma

Top 3 Export Stout

Bier & Spijs: De geheimen van de perfecte combinatie

Ontdek de geheimen van bier- en spijscombinaties! Leer hoe je smaken kunt versterken of contrasteren voor een ultieme smaakbeleving. Van pilsener tot stout, elke bierstijl heeft ideale gerechten die de smaak versterken. Ontvang praktische tips van bierexperts en probeer verrassende combinaties om je culinaire ervaring naar een hoger niveau te tillen.

Verder lezen

Groei van biermerk ROEM dankzij crowdfunding: Een stap voor De Zoetermeerse Brouwerij

De Zoetermeerse Brouwerij breidt zijn biermerk ROEM uit dankzij een succesvolle crowdfundingcampagne. Met al 69.800 euro opgehaald, investeren ze in verbeterde productie en kwaliteit, met als doel de grootste brouwerij van Zuid-Holland te worden.

Verder lezen

Brouwers Verenigen Zich voor Beer Geeks Beat ALS bij Poesiat & Kater

Op 15 januari 2025 komen brouwers uit Nederland en België samen bij Poesiat & Kater in Amsterdam voor een unieke, gezamenlijke brouwdag: de Beer Geeks Beat ALS-mega-collab.

Verder lezen

De toekomst van alcoholvrij bier: Een revolutie in smaak en innovatie

Dit uitgebreide artikel duikt diep in de wereld van alcoholvrij bier, van de geschiedenis en brouwtechnieken tot de nieuwste smaakprofielen en markttrends. Ontdek hoe innovatie en veranderende consumentenvoorkeuren een revolutie teweegbrengen in de bierindustrie.

Verder lezen