Berliner Weisse

Berliner Weisse is een bierstijl die wordt gekenmerkt door een droge, zure smaak met maar weinig bitterheid. Qua uiterlijk en geur heeft dit bier wel iets weg van een champagne. Berliner Weisse wordt ook nog wel eens liefkozend de 'champagne van het noorden' genoemd. Berliner Weisse is licht van kleur en heeft veel koolzuur. Dit bier - dat onlosmakelijk is verbonden met de Duitse hoofdstad Berlijn - heeft een bescheiden alcoholpercentage.

Appelation controlée

In de hoogtijdagen van deze bierstijl - in de negentiende eeuw - waren er in Berlijn bijna 700 brouwerijen die een dergelijk bier brouwden. Net als Kölsch dat alleen in Keulen geproduceerd mag worden, wilden de Berlijnse brouwers ook een soort appellation controlée. Zover is het niet gekomen. Berliner Weisse heeft een behoorlijke opleving doorgemaakt en wordt nu in eindeloos veel varianten gebrouwen. Berliner Weisse wordt vaak gedronken met een scheutje kleurige siroop, bv. frambozen of zwarte bessen, dat de frisse zuurheid deels wegneemt. De Duitsers noemen het scheutje siroop 'mit Schuss'. Bij het brouwen wordt tussen de 50 en 70% tarwemout gebruikt. Door de melkzurige vergisting (Lactobacillus Delbruckii) is dit bier droger en frisser dan andere tarwebieren, zoals Weizen of Witbier.

Zicht:

Bleekgeel tot lichtblond bier, licht mistig, met een bescheiden ongelijkmatige tot soms romige schuimkraag.

Geur:

De geur is overheersend zuur. Aroma's van melkzuur en appelcider, soms wat graanaroma's, die doen denken aan brood. De zure aroma's kunnen zich ontwikkelen in de richting van fruitige en bloemige aroma's.

Smaak:

De smaak is overheersend zuur. Het zuur kan zo sterk zijn dat je mond er van samentrekt. De smaak is verfrissend, droog en heeft kenmerken van appelcider en champagne.

Algemene kenmerken

Alcoholpercentage: 2,8 - 3,7%
Kleur: 3-8 EBC
Bitterheid: 3-8 EBU
Gisting: Bovengistend/melkzuurgisting en nagisting op fles

Glas: bokaal
Serveertemperatuur: 7 - 10 graden Celsius
Bier/spijs combinaties: Pretzl met ham, jonge romige kaas, cheesecake met frambozen

Bekende voorbeelden:
Berliner Kindl Weisse, Kompaan Jerry Sauertopf en Oedipus Vogelen https://www.bierista.nl/stijl/kolsch

Bestel de Bierista® Bieropleiding


Vergroot je bierkennis en haal je officiële Bierista® Bierdiploma. Erkende bieropleiding. Word Bierista met gemiddeld 15 uur thuis studeren en leer proeven als een pro met met een extra te bestellen bierpack voor praktijk deel bierkennis. De leukste en lekkerste online bier cursus van Nederland. Aanbevolen door de brouwers van Nederland, gewaardeerd met een 9.8.

Haal je Bierdiploma

Top 3 Berliner Weisse

Bier & Spijs: De geheimen van de perfecte combinatie

Ontdek de geheimen van bier- en spijscombinaties! Leer hoe je smaken kunt versterken of contrasteren voor een ultieme smaakbeleving. Van pilsener tot stout, elke bierstijl heeft ideale gerechten die de smaak versterken. Ontvang praktische tips van bierexperts en probeer verrassende combinaties om je culinaire ervaring naar een hoger niveau te tillen.

Verder lezen

Groei van biermerk ROEM dankzij crowdfunding: Een stap voor De Zoetermeerse Brouwerij

De Zoetermeerse Brouwerij breidt zijn biermerk ROEM uit dankzij een succesvolle crowdfundingcampagne. Met al 69.800 euro opgehaald, investeren ze in verbeterde productie en kwaliteit, met als doel de grootste brouwerij van Zuid-Holland te worden.

Verder lezen

Brouwers Verenigen Zich voor Beer Geeks Beat ALS bij Poesiat & Kater

Op 15 januari 2025 komen brouwers uit Nederland en België samen bij Poesiat & Kater in Amsterdam voor een unieke, gezamenlijke brouwdag: de Beer Geeks Beat ALS-mega-collab.

Verder lezen

De toekomst van alcoholvrij bier: Een revolutie in smaak en innovatie

Dit uitgebreide artikel duikt diep in de wereld van alcoholvrij bier, van de geschiedenis en brouwtechnieken tot de nieuwste smaakprofielen en markttrends. Ontdek hoe innovatie en veranderende consumentenvoorkeuren een revolutie teweegbrengen in de bierindustrie.

Verder lezen