Hoe ontstaat alcohol in bier

18 januari 2019
Alcohol wordt gevormd door gistcellen. Gistcellen zijn eencellige organismen die suikers omzetten in alcohol in koolzuur.

Tijdens het brouwen van bier worden meestal speciaal opgekweekte gistcellen toegevoegd aan het suikerrijke wort. De gistcellen doen zich tegoed aan de suikers, ze vermenigvuldigen zich in razend tempo en zetten de suikers om in koolzuur en alcohol. Vanaf dat moment in het brouwproces spreken we over bier. Voordat de gist wordt toegevoegd is er geen alcohol in het spel en wordt de zoete, voedingsrijke vloeistof wort genoemd.

Wort ontstaat door geschrote (geplette) graankorrels op te lossen in warm water. De korrels zijn geplet, opdat het zetmeellichaam goed kan oplossen in het warme water. De kafjes van het graan worden van de vloeistof gescheiden. Na het filteren wordt de vloeistof gekookt en wordt er hop toegevoegd. De vaste deeltjes - de bierbostel - wordt afgevoerd en vaak gebruikt als veevoer.

Leuk hè, dit soort weetjes!? Bestel vandaag nog de Bierista Bieropleiding en leer alles over bier, het brouwproces, bier & food en heel veel leuke weetjes en praktische tips.