Wat is het verschil tussen een abijbier en een trappistenbier
Wat is het verschil tussen trappisten- en abdijbier? Een simpele vraag met een uitgebreid antwoord. Maar het kan ook heel kort, namelijk: "Alle trappistenbieren zijn ook abdijbieren, maar niet alle abdijbieren zijn trappistenbier." Geen antwoord waar een beetje bierliefhebber genoegen mee neemt. Vandaar hieronder een uitgebreid antwoord.
De naam trappistenbier is beschermd. Deze naam kan dus niet zomaar gebruikt worden. Om deze naam te mogen voeren heb je goedkeuring nodig van de Internationale Vereniging Trappist. Pas als je aan de voorwaarden van deze vereniging voldoet, mag je het logo ‘Authentic Trappist Product’ gebruiken.
Meer dan bier
Voorwaarden trappistenbier
Om het logo Authentic Trappist Product te kunnen bemachtigen moet je aan een aantal strikte voorwaarden voldoen.
- Een trappistenbier kan alleen gebrouwen worden binnen de muren of in de nabijheid van een abdij van de Cisterciënzerorde der Stricte Observantie. Deze bewoners worden ook wel trappisten of trappistinnen genoemd. De monniken en monialen van deze abdijen leven volgens de Regel van Benedictus. Ora et Labora (bid en werk) is de rode draad in het leven van de trappisten.
- De opbrengst van de trappistenproducten moeten worden besteed aan het eigen levensonderhoud en om personen in nood te kunnen steunen. Er is dus geen winstbejag. De opbrengst die overschiet nadat in het eigen levensonderhoud is voorzien - inclusief het onderhoud van het klooster - gaat naar sociale werken.
- De productie moet onder toezicht staan van de trappisten. Hulp van buitenaf is wel toegestaan. Zo werken er in diverse trappistenbrouwerijen 'gewone burgers', omdat er veelal te weinig monniken zijn voor het totale productieproces, maar ook omdat de monniken zo'n vijf keer per dag bidden.
Wel trappistenbier, geen logo
Behalve bovenstaande kloosters is er een drietal bieren dat zich weliswaar trappistenbier mag noemen, maar niet het logo 'Authentic Trappist Product' mag voeren. Het gaat hier om het Franse Mont des Cats, het Duitse Abtei Mariawald en het Spaanse Cardeña. De Duitsers maken een tripel met de naam Fluitter. Het zware amber bier (7,6%) van Mont des Cats wordt gebrouwen in de ketels van Chimay.
Het Monasterio de San Pedro de Cardeña is sinds december 2014 lid van de trappistenvereniging. Op 16 maart 2016 brachten de Spaanse monniken een tripel op de markt, die gebrouwen wordt in Madrid. Binnen de muren van de abdij wordt gewerkt aan een kleine bierbrouwerij. Mogelijk dus dat Cardeña binnen afzienbare tijd wel het felbegeerde logo mag voeren.
Het mag dus duidelijk zijn dat het verschil tussen trappistenbieren en abdijbieren vooral gelinkt is aan regeltjes.
Bekijk hier welke trappisten eerder zijn gekozen tot beste trappistenbieren.
Abdijbieren
In tegenstelling tot trappistenbieren gelden er eigenlijk geen regels voor abdijbier. Iedereen die dat wil kan zijn bier abdijbier noemen. In de regel is het wel zo dat abdijbieren verbonden zijn aan een abdij. Voldoet een brouwerij aan de voorwaarden, dan kan de brouwerij het keurmerk Erkend Belgisch Abdijbier verkrijgen. Dit keurmerk is in het leven geroepen door de Unie van Belgische Brouwerijen.
De voorwaarden waaraan brouwerijen moeten voldoen om het keurmerk te mogen voeren zijn:
- De brouwer is lid van de Unie van Belgische Brouwerijen.
- Het bier wordt gebrouwen en gecommercialiseerd door een bestaande niet-trappistenabdij, in de abdij zelf of in licentie bij een lekenbrouwerij, of door een lekenbrouwerij, die voor het gebruik van de abdijnaam een contract met de abdij sluit.
- De brouwerij betaalt royalty's voor liefdadige doeleinden aan de abdij.
- Het bier heeft een historische verankering, dat wil zeggen in de abdij is in het verleden bier gebrouwen.
- De abdij heeft het recht controle op de reclame en commercialisering uit te oefenen.
Overzicht alle trappistenbieren
Sint-Benedictusabdij De Achelse Kluis - België
Stift Engelszell - Oostenrijk
La Trappe - Brouwerij Koningshoeve - Nederland
Orval - België
Abdij Notre-Dame de Scourmont Lez Chimay - België
Saint Joseph's Abbey - Spencer - Verenigde Staten
Abbbazia delle Tre Fontane - Italië
Abij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart - Westmalle - België
Westvleteren - Sint Sixtusabdij - België
Abdij Maria Toevlucht - Zundert - De Kievit - Nederland
Mount St. Bernard - Leichester - Groot-Brittannië