De perfecte pint Guinness voor thuis
“Wat doet die pingpong bal in mijn Guinness?!” Deze verontwaardigde reactie vind je op internet en zal ook meer dan eens aan Guinness zijn toegestuurd. Het kleine plastic balletje zit echter met een reden in de verkochte blikken Guinness: deze moet zorgen voor een mooie schuimkraag.
Wie in een Ierse pub of willekeurige andere kroeg een Guinness bestelt, krijgt die vers getapt. Dat duurt even, want het bier moet op driekwart van het tapproces stabiliseren voordat het laatste deel getapt kan worden. In totaal duurt het net geen twee minuten: 119,5 seconden om precies te zijn.
Geduld wordt beloond met de perfecte pint Guinness: de ronde smaak van geroosterde mout, koffie en chocolade, die lichte bitterheid en die mooie, romige schuimkraag. Een goede tap én goede tapper zorgen voor de belangrijke zogenoemde ‘settle’ van het bier. Het tappen van een perfecte pint Guinness is bijna een ambacht. Tijdens mijn bezoek aan de brouwerij in Dublin mocht ik ervaren dat het bepaald niet eenvoudig is om een mooie pint te tappen. De professionele tapper naast mij daarentegen creëerde ook nog eens een mooi Iers klaverblad in de schuimkraag.
De pub in eigen woonkamer
Wie thuis een lekkere pint Guinness wil drinken heeft niet alleen het probleem van het gebrek aan tapkwaliteiten, maar beschikt veelal niet eens over een eigen tap. Hoe krijgen we dan toch zo’n mooie romige schuimkraag op onze Stout?
De Light versie: Guinness Widget
Voor deze thuisdrinkers bedacht Guinness de ‘widget’. Al in 1972 ontving Guinness het patent op deze widget, maar pas sinds 1989 was een eerste variant in verkochte blikken te vinden. Sinds 1997 is de huidige variant in gebruik: een plastic balletje gevuld met stikstof wordt bij het afvullen in het blik gedaan en drijft op het bier. Bij het openen van een blik Guinness neemt de druk in het blik af tot deze gelijk is aan de druk van de omgeving. Onder normale omstandigheden is dit ongunstig voor de schuimkraag. Echter worden er na het openen van het blik via een opening in de widget stikstofbelletjes in het bier gespoten. Die stijgen naar boven en vormen daar de mooie, romige schuimkraag, die anders door de druk in de tap zou worden veroorzaakt. Doordat stikstofbelletjes kleiner zijn dan koolzuurbelletjes, heeft het Guinness bier een zachter en romiger schuim dan veel andere biersoorten.
Overigens is Guinness niet het enige bier in blik waarbij van een widget gebruik wordt gemaakt. Ook bijvoorbeeld Murphy’s Stout alsook ales zoals Old Speckled Hen en Boddingtons Pub Ale zijn ervan voorzien.
Voor de echte liefhebber: Guinness Surger
Dankzij de widget kunnen we ook thuis genieten van een betere schuimkraag. Maar om écht de kwaliteit van de kroeg of pub te krijgen, is er nog meer op de markt. In een rugbystadion zag ik eens hoe tappers met haast dit oplossen: zij maken gebruik van een speciaal apparaat dat in tien seconden door middel van trillingen zorgt voor de ‘settle’ en de perfecte romige schuimkraag. Ideaal voor een vol rugbystadium dat in de rust van Guinness moet worden voorzien. Men schenkt de pinten in vanuit speciale surger blikken waarin specifieke gassen zijn opgenomen die worden geactiveerd door de ultrasone trillingen van de surger apparaten. Ingeschonken pinten die in een eerste instantie volledig doodgeslagen lijken, krijgen hiermee toch een mooie schuimkraag. Er is ook een compacte versie voor thuis op de markt. Voor een paar tientjes heb je een apparaat waarmee Guinness uit blik kan worden omgetoverd tot de perfecte pint.
Er gaat niets boven ambacht
Geen zin in ultrasone trillingen of een pingpongbal met stikstof? Haast je dan naar de dichtstbijzijnde Ierse pub. Want hoe fijn de alternatieven ook zijn om thuis van een mooie pint te kunnen genieten, gaat er toch niets boven vers getapt. Met St Patrick’s Day in aantocht en een spannende rugbywedstrijd tussen Ierland en Engeland op het programma is er komend weekend genoeg reden om daar eens binnen te stappen voor een ouderwets goed getapte pint Guinness.