De ondergistende bieren van Bierverbond

23 november 2019

Voor degenen die zich wat meer met bier bezig houden, weten dat bieren op verschillende manieren vergist kunnen worden. Zo heb je spontaan gistende bieren, bieren met bovengisting, ondergistende bieren en bieren met gemengde gisting.

Door Dennis Hofman

Sinds de bierrevolutie van (vooral bovengistend) speciaalbier worden - zo lijkt het althans - ondergistende bieren steeds minder gewaardeerd en afgedaan als' vlak' en 'niet bijzonder'. Lagers, zoals ondergistend bieren ook genoemd worden, waren juist bieren die in de tweede helft van de negentiende eeuw bovengistend bier van de troon stootten. Pils werd toen mateloos populair.

Onderscheidend

Sinds 2018 is er een brouwerij in Amsterdam, die de naam Bierverbond draagt en de focus legt op verschillende ondergistende bieren. Dit doet de brouwerij, omdat je je daar tegenwoordig mee kan onderscheiden, zo vinden zij. Anders zouden de mannen van Bierverbond gewoon de zoveelste brouwerij zijn met weer een Blond of een Tripel. Theo en Gert willen de verschillende Lagers als Dortmunder en Vienna weer nieuw leven in blazen. In de VS is deze verschuiving al reeds een jaar of twee gaande binnen de craftbeer scene. Volgens de twee vrienden waait dat over naar Europa. 

Businessplan

Bierbrouwen was eigenlijk niet eens de bedoeling. Maar het was Theo die, in 2015, bij toeval tegen een zelfbrouwpakket aanliep in de Xenos. Het biertje lukte en Theo wilde meer. De twee volgende bieren mislukten en dat zat de levensgenieter niet lekker. Meer over brouwen lezen, betere apparatuur en een brouwcursus moesten uitkomst bieden. Voordat hij er erg in had, ging alle vrije tijd op aan brouwen. Bierbrouwen ging zijn leven beheersen. Gedurende een bepaalde tijd werkte hij ochtend na ochtend aan een businessplan op een balkonnetje in Griekenland.

Kleiner beginnen

In 2017 ging Theo met zijn plan in de hand bij zijn vriend Gert langs. Samen werkten de twee vrienden het plan verder uit. Er moest een brouwerij met proeflokaal in Amsterdam Noord komen, gefinancierd door welwillende geldschieters. Na vele gesprekken met verschillende partijen kwamen Theo en Gert terug op hun grootse plannen. Na alle gesprekken over en weer kwam het besef dat het verstandiger zou zijn om toch kleiner te beginnen om grote risico's te vermijden. 

Huurbrouwen

Er kwamen een Grainfather, een glycol chiller en vier vergistingstanks van 30 liter in Heemskerk. Vanuit daar zouden de twee brouwers kijken hoe het zou gaan lopen. Ook die plannen moesten na een halfjaar al weer worden bijgesteld omdat het bier telkens te snel op was. Er werd gezocht naar een huurbrouwerij. Die werd al snel gevonden. De mannen kwamen bij de Sallandse Landbierbrouwerij terecht.

American Thirst

Sinds het zelfbrouwpakketje is er veel veranderd. Inmiddels heeft Bierverbond zes bieren vast in het assortiment. Nieuw Amsterdams Pils, Bombay (IPL), Vladimir (een Baltic Porter), Oh Vienna, Sterk (Dortmunder) en een Amerikaanse tarwe bier met de naam American Thirst. Daarnaast heeft Gert inmiddels zijn eigen bedrijf verkocht, zodat hij meer tijd heeft voor de brouwerij en zijn andere passie golfen. Eén ding is tijdens de hele ontwikkelingsperiode hetzelfde gebleven: De mannen nemen zichzelf niet al te serieus. Bierbrouwen daarentegen des te meer!