Waarom Maneblusser Maneblusser heet
16 mei 2020De namen van bier kunnen je in de lach laten schieten, doorslaggevend zijn bij het aanschaffen of je aan het denken zetten. Zo is Maneblusser niet zomaar gekozen, daarachter zit een verhaal.
Elf jaar geleden lanceerde de Mechelse brouwerij Het Anker een blond speciaalbier en noemde het Maneblusser, de bijnaam van inwoners van Mechelen. Inmiddels is het assortiment uitgebreid met Maneblusser Bok, Maneblusser Lente en Maneblusser Wit. Mechelaars worden ook wel spottend Maneblussers genoemd. Maar waarom?
Grote fik
We gaan terug naar de nacht van 27 op 28 januari in 1687. De bewolking hing laag, de volle maan scheen fel. Uit de kroeg stapte een man. Hij kon zijn ogen niet geloven: de Sint Rombouts-toren stond in de fik! Als de wiedeweerga sloeg hij alarm. Buren hingen uit hun raam en zagen wat de man zag: een brandende toren.
Alarm
Het duurde niet lang voordat de hele stad wist wat er aan de hand was. De noodklok werd geluid en de burgemeester haastte zich naar het rampgebied om het blussen in goede banen te leiden. Op de torentrap stonden de blussers die emmers water van elkaar aanpakte. Voordat de laatste blusser zijn emmer had, schoof de maan door de mist. Met open mond keken de inwoners naar boven.
Schaamte
De rode, nevelige gloed van de maan hadden ze verward met vlammen. Omdat het maanlicht door de ramen van de kathedraal had geschenen en de wolken laag hingen, leek het alsof er vuur en rook was. De Mechelaars liepen met hangende schouders de trap af. Schaamden zich een beetje en waren vast van plan over deze blunder te zwijgen.
Uitgelachen
Het voorval in de doofpot stoppen, mislukte. Al snel gonsde het in de buurt en werden ze uitgelachen. Vooral de Brusselaren kwamen niet meer bij en noemden de Mechelaars spottend Maneblussers.
Etiket
Brouwerij Het Anker noemde het speciaalbier dat in 2009 werd gebrouwen Maneblusser. Op het etiket stond de Sint Rombouts-toren. In 2013 werd de toren ingeruild en sindsdien prijkt er op het etiket een brandweerman op een emmer met in zijn ene hand een bierflesje en een glas bier in zijn andere.