Kâld Kletske, gewoan spesjaal bier

27 april 2019

Kâld Kletske zal niet bij heel Nederland een belletje doen rinkelen, toch zit er een mooi verhaal achter. Op het moment dat ik het verhaal hoorde liepen de rillingen over mijn rug. Dit verhaal geeft maar weer aan dat bier verbroedert.

Door Dennis Hofman

Sytze Hoogstins uit Bergum (Fr.) gaat in 2012 als één van de velen in zijn garage aan de slag met het brouwen van bier, nadat het virus der speciaalbieren ook hem heeft aangestoken. Twee jaar na de start komt Sytze met zijn eerste bier, Kâld Kletske Ljocht (koude klets lichtblond in het Nederlands) Het doordrinkbare bier laat hij maar al te graag aan familie en vrienden proeven. Daarnaast vergeet hij eigenaar, Kees Jan Kempenaar, van de plaatselijke Mitra niet. Kempenaar is dolenthousiast en vindt dat Hoogstins een tweede en tevens grotere batch moet gaan brouwen. Het lukt de heren om duizend liter onder vergunning van de Mitra te laten brouwen bij de Sallandse bierbrouwerij in Raalte. Het blijkt een schot in de roos. In een maand tijd is de duizend liter uitverkocht.

Kwaliteit 

Ondanks het succes is de Friese hobbybrouwer nog niet tevreden over de kwaliteit. Hij schaft een tweehonderd liter brouwinstallatie aan en gaat hiermee aan de slag bij de Admiraalsbrouwerij in Oentsjerk. Hoogstins komt er al heel snel achter dat zijn nieuwe brouwinstallatie niet toereikend is om aan de vraag te voldoen. Vanaf dat moment gaat hij duizend liter per keer brouwen met de ketels van de brouwerij van Gerrit Admiraal. De serie Kâld Kletske wordt vanaf dat moment uitgebreid. Hoogstins weet in een tijdsbestek van vier jaar zeven verschillende soorten bier te produceren. Inmiddels zijn het er tien! 

Het brouwen gaat Hoogstins goed af. Helaas gaat het met zijn gezondheid aanzienlijk minder en wordt geconstateerd dat de brouwer terminaal ziek te zijn. Dit is een enorme klap in het gezicht van de brouwende Fries en zijn omgeving. Gedurende zijn ziekte organiseert Sytze nog een bierproeverij voor zijn schoonzoon en diens vrienden. Deze middag wordt een gedenkwaardige middag. Tussen alle gezelligheid door wordt Hoogstins gevraagd wat zijn laatste wens is. De brouwer geeft aan dat het zijn ultieme droom is dat zijn bieren van Kâld Kletske blijven voortbestaan. Daarnaast zou hij graag zien dat er een "echte eigen" brouwerij komt die de bieren produceert. Door een aantal aanwezigen wordt er geen moment getwijfeld om de droom van Hoogstins in te willigen. 

Eerste brouwerij

Om de droom te verwezenlijken is er nog een locatie nodig.De locatie werd al snel gevonden, een voormalig klimhal was de perfecte locatie voor een brouwerij. De zieke brouwer heeft nog meegedacht over de indeling van de nieuwe brouwerij en op zijn zestigste verjaardag heeft Hoogstins de brouwerij kunnen bewonderen door een virtual reality bril, verder dan dat is het helaas niet gekomen. In 2017 kwam hij te overlijden en heeft hij de werkelijke brouwerij nooit kunnen zien. 

Gelukkig voor Hoogstins had hij mensen om zich heen die hun nek wilde uitsteken voor zijn droom, voor 'zijn' brouwerij! Ondanks dat hij de brouwerij zelf nooit in echt heeft kunnen zien, is het toch een prachtig idee dat zijn bier, zijn legacy, zijn verhaal voortleeft in brouwerij Dockum. Brouwmeester Tim Cuperus weet ook het beste hoe de erfenis van Hoogstins moet voortleven. Tim was naast buurjongen ook vanaf zijn negentiende de pupil van de overleden brouwer. Nu is hij met zijn drieëntwintig jaar volgens eigen zeggen de jongste professionele bierbrouwer van Nederland. 

Een brouwerij met een verhaal

Het is een jonge brouwerij met een toekomst visie. Een brouwerij met ambitie, met als doel om uiteindelijk honderd of tweehonderdduizend liter per jaar te gaan brouwen. Op het moment wordt er alleen nog de bieren van Kald Kletske gebrouwen, is er een restaurant van waaruit je zo de brouwerij kunt inkijken. Worden er rondleidingen en proeverijen gegeven en kun je een dag meelopen om je eigen bier te brouwen. Oftewel een compleet plaatje waar van alles is te doen. Een plek waar een verhaal achter zit en waar ze alles er aan doen om dat verhaal in leven te houden. En ik als Groninger zeg het nooit, maar maak voor dit bijzondere verhaal graag een uitzondering, Tsjoch!! (proost in het Fries)