Hertog Jan Lentebock: bier met een verhaal
Het eind van de winter is in zicht. Dat prille voorjaarszonnetje voedt het goede humeur. De hogere temperaturen doet ons verlangen naar een plek op het terras. En dan is het tijd voor een Hertog Jan Lentebock, een heerlijk fris voorjaarsbier, dat Koning Winter definitief verjaagt.
Hertog Jan Lentebock is een bovengistend bier van 7,2%. Het bier is vol en stevig en tegelijkertijd toch fris, fruitig en doordrinkbaar. Wie kan het bier beter omschrijven dan de maker, brouwer Han van Hertog Jan: "Lentebock is altijd een van mijn lievelingsbieren geweest, ook toen het nog Meibock heette. Het is een lekker fris voorjaarsbier, een mooi speciaalbier. De smaak is fruitig met een stevige afdronk, een beetje zoet met een fris zuurtje. Je kunt er appel en peer in proeven, en het heeft een hint van honing. Als je Lentebock proeft is het voorjaar. Kan het mooier? Een lekker lentezonnetje, overal vrolijkheid én zo’n goudgeel glas heerlijke Lentebock! Dat noem ik genieten!"
Hertog Jan heeft een eigen versie over de oorsprong van de Hertog Jan Lentebock. De uitgebreide versie vind je op de site van Hertog Jan. Wij hebben het verhaal kort voor je samengevat:
Märzen
De vorst van Beieren verbood in 1539 het bierbrouwen in de zomer. Het vuur onder de brouwketels zorgde vaak voor grote branden. Dat wilde de vorst niet langer. De bevolking van Beieren een zomer zonder bier laten zitten, is natuurlijk totaal ondenkbaar. Dus werd er in maart een bier gebrouwen dat langer houdbaar was. Daarvoor gebruikten de brouwers meer mout en meer hop. De mout zorgde voor meer alcohol en dat in combinatie met de hop, zorgde ervoor dat de Beierse bierliefhebbers hun dorst konden lessen met bier met het zogenaamde maartbier, Märzen.
Oktoberfest
De Beierse vorst Ludwig trouwde in 1810 met Therese van Saxe Hildeburghausen. Het paar gaf een groots huwelijksfeest op een enorm weiland in de stad München. Behalve gebraden haantjes en vette Weisswurst mocht op dit feest het bier natuurlijk niet ontbreken. Het bier dat daar gedronken werd, was het Märzenbier.
Hertog Jan Lentebock
En ja, je raadt het al: Dit feest kennen we vandaag de dag nog steeds. Het is het wereldberoemde Oktoberfest op de Theresienwiese (nu weet je ook waar die naam vandaan komt). En Märzen, ook wel Oktoberfestbier, wordt daar jaarlijks in grote hoeveelheden gedronken. In de zestien dagen dat dit feest duurt, wordt er door de bezoekers zo'n 10 miljoen liter bier gedronken. De Hertog Jan-brouwers wilden dat legendarische bier natuurlijk ook graag eens brouwen. Ze gaven hun eigen twist aan het bier en noemden het Hertog Jan Lentebock.
Nu je het verhaal achter dit bier kent, smaakt het je vast nog beter. Bierista's waarderen Hertog Jan Lentebock met gemiddeld een 7,3. Wist je dat dit bier verrukkelijk smaakt in combinatie met asperges en met lasagne? De recepten vind je op de site van Hertog Jan.