Evenementenbier, bestaat het nu wel of niet?
15 februari 2024Bestaat evenementenbier wel of niet? Die vraag komt regelmatig naar boven op verjaardagsfeestjes en in de kroeg. Bierista ging op onderzoek uit en geeft in dit artikel antwoord op de vraag.
Allereerst, wat verstaan we onder evenementenbier? Evenementenbier is een pils met een laag alcoholpercentage. Een lager percentage dan een reguliere pils, die rond de 5% alcohol bevat. Het zou een bier zijn speciaal gebrouwen voor op evenementen. Ook wordt vaak gefluisterd dat het ‘gewoon’ bier zou zijn aangelengd met water.
Commercieel aantrekkelijk
Het feit dat er verhalen de ronde doen over evenementenbier is niet zo gek. Op grote festivals wordt vaak veel gedronken, maar omdat er veel mensen op een kluitje feesten willen organisatoren niet dat alcohol de overhand krijgt. De kans op incidenten neemt dan snel toe. En dat wil je niet natuurlijk. Ander argument zou de verkoop zijn, althans volgens de verhalen. Je kunt meer bier drinken dat minder alcohol bevat. Dat is commercieel natuurlijk een stuk interessanter.
Ondanks bovenstaande argumenten kunnen we heel duidelijk zijn. Evenementenbier bestaat niet. Op de meeste festivals worden A-merken geschonken. Deze merken pompen jaarlijks miljoen euro’s marketinggeld om hun pils als kwalitatief topproduct neer te zetten. Reken er op dat deze brouwers niet gaan lopen ‘rotzooien’ met hun bier om daar ‘evenementenbier’ van te maken.
Onderzoek door studenten
Vrij recent is er onderzoek gedaan door studenten die bier hebben laten onderzoeken van diverse festivals. En wat bleek? Al deze bieren waren de ‘normale’ bieren zoals je die ook aantreft in de winkels en horeca.
Waar komt dan dit verhaal vandaan? Tja, dat is een goede vraag. In het verleden is al wel eens geëxperimenteerd met laag-alcoholische bieren op festivals. Dit waren speciaal gebrouwen bieren met minder alcohol. Dat bleek geen succes, waarschijnlijk omdat de smaak beduidend minder of op zijn minst anders was.
Beweging en buitenlucht
Bodem voor deze fabel zou ook kunnen zijn dat festivalgangers denken dat ze evenementenbier drinken, omdat ze minder snel aangeschoten of dronken worden. Dat is te verklaren, omdat je tijdens festivals relatief veel beweegt, vaak in de buitenlucht bent en ook er vaak wat bij eet. Over het algemeen ligt het drinktempo tijdens een festival wat lager, al is dit een aanname gebaseerd op eigen ervaringen.
Voor alle zekerheid toch nog maar even een rondje gemaakt langs de verschillende brouwers om te vragen hoe het zit met hun evenementenbier. Allen ontkennen evenementenbier te schenken op evenementen en festivals. Wel wordt steeds het steeds populairder wordende alcoholvrije pils genoemd dat op steeds meer festivals verkrijgbaar is. Maar dat is weer een heel ander verhaal ...
Meer bierkennis?!
Met meer bierkennis heb je goede verhalen te vertellen. Met meer bierkennis leer je bier nog meer waarderen. Meer dan 5000 Bierista's gingen je voor. Zij hebben de Bierista Bieropleiding besteld. Ze waarderen de online opleiding met gemiddeld meer dan een 9. Wanneer word jij Bierista?