De Bock is los! Welke moet je hebben?

25 september 2020
De Bock is los. De herfst doet zijn intrede en dat betekent dat we volop kunnen genieten van Bockbier. Welke Bockbieren zijn de moeite waard. Alain Schepers van Bierista ging dit keer eens niet naar Albrt Heijn of de Jumbo, maar trok langs de schappen van de Plus. Hij kwam terug met tien verschillende, die stuk voor stuk zijn beoordeeld. En daar zitten grote verschillen tussen.

Bockbier Top 10

Ben je benieuwd wat de Bierista Biercommunity de lekkerste Bockbieren vindt? Bekijk dan de Bockbier Top 10. Deze Top 10 is een afspiegeling van wat de Bierista Community vindt. Deze groep deskundigen bestaat uit duizenden gediplomeerde Bierista's, die expert-reviews schrijven over de bieren die zij drinken. Doe zelf ook deze test. Koop een aantal verschillende Bockbieren en proef ze naast elkaar. De onderlinge verschillen zullen je echt verbazen. Kijk, proef en vergelijk en bepaal je eigen favoriet.

Voordelig

Bierista Alain Schepers deed boodschappen bij Plus Supermarkt. Daar stonden stellages vol met verschillende soorten Bockbier. Direct aan het begin van het seizoen stuntte de supermarkt al met de actie 2 voor de prijs van 1. Daarmee kwam de gemiddelde prijs van ons flesje Bockbier beneden de één euro uit. Bewust werd gekozen voor landelijk goed verkrijgbare bieren.

Gulpener Herfstbock

Het eerste bier is Gulpener Herfstbock. Een ondergistend bier met 6,5% alcohol. Opvallend is de relatief lichte kleur; een donkere karamelkleur. Een mooie gekleurde schuimkraag zorgt voor een aanlokkelijk plaatje. De geur is vooral moutig zoals je hoopt bij een fijn Bockbier. Ook de smaak is zoet, moutig met een vleugje karamel. Het bier is zoet en heeft een mooie bitterheid in de nasmaak. Het is wat dun en soepel en daardoor uitstekend doordrinkbaar. Een fijne start.

Amstel Bock

Amstel Bock kun je echt een klassieker noemen. Het ondergistende Bockbier van 7% heeft diverse prijzen behaald, maar wordt desondanks in mijn ogen wat onderschat. Bij het inschenken valt de donkere kleur op. Ook dit bier heeft een mooie stevige beige schuimkraag. De aroma's hebben mout en gebrande tonen, die neigen naar koffie en chocolade. Dat vind je ook duidelijk terug in de smaak. Behalve wat hopbitterheid in de finish heeft dit bier ook veel geroosterde bitterheid die tonen van koffie geven. Een heel fijn, goed doordrinkbaar Bockbier.

Brand Dubbelbock

De Brand Dubbelbock is met 7,5% de zwaarste van de tien geproefde bieren. Het is ook een Dubbelbock, de grote broer van de reguliere Bock. Het bier is vrij licht van kleur en helder. Je ruikt de mout, de karamel en ook fruit. In de smaak komt een gedroogde abrikoos naar voren, samen met de bekende mout- en karamelaroma's. Rozijntjes vind je zeker ook in dit bier. Aan het mondgevoel merk je dat dit een bier is met wat meer alcohol. Een karaktervol bier dat het uitstekend zal doen in combinatie met een stevige stamppot.

Chouffe 6666

We pakken er een Belgisch Bockbier bij. Chouffe 6666 met een alcoholpercentage van 6,66%. Chouffe is een sympathiek merk. Veel bierliefhebbers hebben de kabouter in hun bierhart gesloten. Dat geldt wat mij betreft niet voor het Bockbier. Het bier is zoet, suikerzoet. Het heeft aroma's van bruine suiker en weinig moutkarakter in vergelijking tot de andere Bockbieren. Ook zit er een ondefinieerbaar bijsmaakje aan. Zeker niet mijn favoriet tot nu toe.

Brugse Bok

En hoe is dan die andere Belg, de Brugse Bok. Qua plaatje klopt het allemaal. Donkerbruin met een stevige licht gekleurde schuimkraag. Qua aroma's wijkt dit bier wel af. Nauwelijks moutige aroma's, maar wat vreemde fruitige geuren, die aan snoepjes doet denken. Jellybeans schieten even door de gedachten. De smaak is fruitig, bijna limonade-achtig. Dit is niet echt wat je van een Bockbier verwacht. België heeft in tegenstelling tot Nederland ook geen bockbiercultuur. Er worden wel Bockbieren gebrouwen, maar die worden vervolgens geëxporteerd naar Nederland.

Grolsch Herfstbock

Grolsch Herfstbock is al jaren het meest verkochte Bockbier van Nederland. Het bier oogt prima bij het inschenken. Zoals je verwacht een mooi herfstachtig roodbruine kleur, helder, met een stevige gekleurde schuimkraag. De aroma's zijn vooral zoet, moutig en hebben flink wat karamel. De nasmaak heeft een bitterheid, die vooral rond, zacht en vriendelijk is. Op de achtergrond, in de verte proef je ook iets fruitig. Het is vooral de zoetheid die de smaak bepaalt. Een smaakvol bier dat door de zoetheid en de milde bittere afdronk logischerwijs geliefd is bij een breed publiek.

Grolsch Gerijpte Herfstbock

Grolsch heeft naast de gewone Herfstbock ook de Grolsch Gerijpte Herfstbock in de schappen liggen. Het is hetzelfde bier alleen heeft de gerijpte een tijdje mogen logeren in de bunkers op Vliegbasis Twente. Daar heeft het verouderingsproces gezorgd voor net even wat meer aroma's van rozijntjes. Proef de beide bieren naast elkaar en je proeft zeker verschillen al zijn ze niet zo groot. De Bierista Community geeft duidelijk de voorkeur aan de Grolsch Gerijpte Herfstbock. Ik kan daar zeker in mee gaan.

La Trappe Bockbier

La Trappe Bockbier is het enige trappisten Bockbier in de wereld. Op het label wordt aangeraden dit Bockbier niet te koud te drinken. Een temperatuur van 10 tot 14 graden doet de aroma's goed tot zijn recht komen. Dat doen we dus ook. Dit Bockbier ruikt weer totaal anders dan de voorgangers. Hier komen meer kruidige aroma's naar voren. De smaak is ook wat pittiger. Hoewel de mout de hoofdrol speelt, trekt ook de hop de nodige aandacht. Kruidige aroma's, tonen van salmiak geven dit bier een geheel eigen karakter. Het is geen typische Bock, maar een Bockbier met een hoppige twist.

Hertog Jan Bockbier

Erg populair is ook Hertog Jan Bockbier. Ook hier stemt het plaatje overeen met het beeld dat je van een Bockbier hebt. Een diep roodbruine kleur met een fiere gekleurde schuimkraag. Bij die aanblik alleen al, krijg je dorst. Het bier heeft 6,5% alcohol en heeft suikersiroop op de ingrediëntenlijst staan. Dan verwacht je zoetheid en die krijg je ook. Moutige tonen gaan hand in hand met de zoetheid. Aan bitterheid ontbreekt het niet in de nasmaak. Al is die bitterheid zacht en rond. Een gul Bockbier, dat je gerust een allemansvriend mag noemen.

't IJ IJbok

Brouwerij 't IJ in Amsterdam is de laatste in de rij. IJbok scoorde de laatste jaren goed in de Bierista Community. Hoe is het Bockbier dit jaar? Nou, met het plaatje is niks mis. De kleur van zowel het bier als het schuim is wat licht in vergelijking tot veel andere bieren. De smaak heeft - hoe verrassend - tonen van mout en karamel. Hier zit wel gistaroma in, wat medicinaals ook. In de finish proef je ook wat kruidigheid, die hints van salmiak in zich heeft.

Conclusie

Als je denkt dat er niet zoveel verschil zit tussen de verschillende Bockbieren, dan moet je beslist deze test zelf eens doen. Het is ongekend hoeveel smaakverschil er zit tussen de verschillende bieren. De Bockbier Top 10 van Bierista geeft een overzicht van wat duizenden Bierista's vinden. Onderstaand overzicht is mijn persoonlijke ranglijst gebaseerd op deze proeverij.

01 - Brand Dubbelbock
02 - Amstel Bock
03 - Gulpener Herfstbock
04 - La Trappe Bockbier
05 - Hertog Jan Bockbier
06 - Grolsch Gerijpte Herfstbock
07 - Grolsch Herfstbock
08 - Brouwerij 't IJ - IJbok
09 - La Chouffe - 6666
10 - Brugse Zot - Brugse Bok
De Bock is los!