Brouwerij Het Anker lanceert La Cambre abdijbier
8 februari 2022De Brusselse abdijbieren La Cambre, verbonden aan de historische abdij Ter Kameren, worden voortaan door de Mechelse brouwerij Het Anker gebrouwen. De brouwerij, bekend van de Gouden Carolus bieren, sloot daarvoor een langdurige licentieovereenkomst met het aartsbisdom Mechelen-Brussel.
De bieren van La Cambre bestaan al acht jaar en werden gecreëerd door een Brusselse ondernemer. Hij liet zich inspireren door de geschiedenis van de Ter Kamerenabdij, die in 1201 werd gesticht door Dame Gisèle. Als eerbetoon staat ze nog steeds afgebeeld op het etiket en de kroonkurk.
Nieuwe bieren
De productie van de nieuwe abdijbieren verhuisde eind 2021 naar Mechelen. Het Anker lanceert nu twee nieuwe, blonde bieren. Ook de flesjes en etiketten kregen een complete ‘make-over’, al werden de naam en het logo wel behouden.
“We bewaarden wat goed was en geven aan deze herlancering meteen ook ons eigen ‘Anker-DNA’ mee”, zegt Charles Leclef van Het Anker. “Klanten vroegen ons geregeld wanneer we een bier met een lager alcoholpercentage op de markt zouden brengen. Met de bieren van La Cambre beantwoorden we die vraag. Ze zijn minder zwaar, verfrissend en goed doordrinkbaar.” (nvdr. Blond 6,3% en IPA 4,9% alcohol)
“Het feit dat zowel in de abdij als in onze historische begijnhofbrouwerij in Mechelen vrouwen aan de oorsprong staan van de brouwgeschiedenis vond ik een mooi gegeven. De concrete link tussen Brussel en Mechelen vinden we vandaag weer terug via de overeenkomst met het aartsbisdom Mechelen-Brussel, gevestigd op enkele honderden meters van de brouwerij in onze thuisstad Mechelen.”
De La Cambre Blond (6,3%) en de La Cambre IPA (4,9%) worden verkocht via de klassieke distributiekanalen in België, Nederland en Frankrijk.
Brouwerij Het Anker
Het Anker is een familiebrouwerij die al vijf generaties lang bier brouwt in het Groot Begijnhof van Mechelen, dat deel uitmaakt van het door UNESCO erkende werelderfgoed. Op deze plek wordt al sinds de Middeleeuwen (1471) bier gebrouwen. De meermaals bekroonde ‘Gouden Carolus’ speciaalbieren, zoals de Gouden Carolus Classic en de Gouden Carolus Tripel, worden ook vandaag nog gebrouwen in de authentieke brouwzaal met koperen ketels.