Brouwen zoals honderd jaar geleden
27 mei 2019De Ridderzaal is de gelagkamer van Brouwerij Bosch, een eind jaren vijftig gesloten stadsbrouwerij in Maastricht. In de wijk Wyck - aan de ‘andere oever’ van de Maas - is de enige compleet bewaarde brouwerij in de Nederland in de oude staat van pakweg een eeuw geleden. Bierista Twan Dohmen ging er op bezoek.
Door Twan Dohmen
De zaal is een hommage aan de Maastrichtse brouwerij De Ridder van familie Van Aubel, die in 2002 de deuren sloot. Deze brouwerij, dichtbij de Romaanse Sint Servaesbrug, ligt ook in het stadsdeel Wyck. De Wieckse Witte was misschien wel hun bekendste (wit)bier.
Brouwerij Bosch
De historie van de Maastrichtse brouwnijverheid is tot en met 10 juni te zien in de mouterij van de oude Brouwerij Bosch, die andere bekende brouwer. Onder de titel Brouwers aan de Maas worden de oudste brouwers van de stad belicht. Verder gaat de expositie in op de ambachtsgilden. Transportmiddelen en reclamevoorwerpen verluchtigen het geheel. Centraal staan de verhalen over de brouwers en hun families.
Een van de families was Bosch. Tussen de Wycker Grachtstraat en de Rechtstraat bouwde deze familie vanaf begin negentiende eeuw een imposant bewaard gebleven complex. Je kunt er zien hoe er toen gebrouwen werd. De gietijzeren beslagkuip, de bierketel, de gistkuipen, de koelinstallaties, de bottelarij en de kuiperij zijn nog precies intact gelaten.
Technische snufjes
Paul Bosch sloot de brouwerij in 1970. De brouwinstallatie is niet alleen intact gebleven, de apparatuur werkt na al die tijd nog steeds. Geen computers komen er aan te pas, maar wel antieke gereedschappen en de laatste technische snufjes van honderd jaar geleden.
Een prachtervaring is het om de oude ketels te zien, in een tijd dat er vooral bovengistende Maastrichts bier werd gebrouwen. Imposant is vooral het in de late 19e eeuw gebouwde mouthuis: vijf verdiepingen hoog, waarin de gerst werd opgeslagen, gedroogd, gekiemd en geroosterd op speciale eestvloeren. Hierna werden de gerstekorrels geplet tot moutmeel en kon het brouwproces in de ernaast gelegen ketels beginnen.
Rondleiding en proeverij
Niet alleen de brouwerij, ook de statige stadswoning van brouwer Nicolaas Antoine Bosch is te bewonderen. De rondleiding voert langs het trappenhuis, de directiekamer, de slaapkamer en de Luikse woonkamer. Brouwerij Bosch - een Rijksmonument - laat zien hoe de ‘Grand Chique de Maestricht’ woonde én werkte.
Tentoonstelling Brouwers aan de Maas loopt t/m 10 juni 2019, op donderdag t/m zondag en op pinkstermaandag van 12.00 tot 17.00 uur. Op vrijdagen tot 19.00 uur. Entree 2 euro.
Van donderdag tot en met zondag is er iedere dag om 15.00 uur een rondleiding. Gidsen leiden je rond door de brouwerij en de brouwerswoning. Inclusief een proeverij van twee speciale ‘Bosch’-biertjes kost dit 12 euro per persoon,
Voor meer informatie en reserveringen, klik hier.