Bierrevolutie nadert hoogtepunt

12 september 2019
De groei van het aantal bierbrouwerijen stagneert. Zitten we rond het hoogtepunt van de bierrevolutie? Het heeft er alle schijn van. Er zijn meer tekenen die daar op wijzen. Bierista Alain Schepers zoomt in op enkele ontwikkelingen en trends.

We gaan even terug in de tijd. In 1980 waren het treurige tijden voor de bierliefhebber. Ons land telde nog maar 17 brouwerijen en er werd weinig anders gebrouwen dan Pils. Vanaf dat dieptepunt steeg het aantal brouwerijen geleidelijk. In 2000 stond de teller op 67. Vanaf 2012 kwam er echt schot in. Je zou kunnen zeggen dat dat het startpunt was van de bierrevolutie. In 2017 gingen we richting de 600, waarna de groei afnam. Ook dit jaar komen er niet veel brouwerijen bij en stijgt het aantal brouwerijen dat de deuren sluit.

Huurbrouwers

Door de sterke groei van het aantal craft bierbrouwerijen kost het brouwers meer moeite om hun bier te verkopen. De markt raakt verzadigd. Logisch gevolg is dat de brouwers hun prijzen moeten laten zakken. Simpel gezegd: er moet harder gewerkt worden en onderaan de streep blijft minder geld over. Reden voor veel brouwers - vooral huurbrouwers - om te stoppen met de activiteiten. Veel van deze brouwers hebben een baan naast hun bieractiviteiten. Brouwerij Groninger is hier een prima voorbeeld van.

Crowdfunding

Niet alleen het aantal huurbrouwers zal de komende periode afnemen. Kenners vrezen ook dat een aantal brouwerijen met eigen ketels wel eens failliet zou kunnen gaan. Diverse brouwerijen zijn gefinancierd door de bank of middels crowdfunding. Dat geld moet ooit terug worden betaald. Nu de omzetten en de marges dalen, is het niet ondenkbaar dat brouwerijen onder druk komen te staan.

Kwaliteit

Een dergelijke marktontwikkeling is niets nieuws. Ook in andere snelgroeiende branches zie je eenzelfde patroon. Een eventuele daling van het aantal bouwerijen is niet per se slecht. Het is net als met snoeien, er komt plaats voor nieuw hout, plek voor nieuwe brouwerijen. Deze ontwikkeling zou bovendien een impuls kunnen betekenen voor de kwaliteit van bier. Door de bierevolutie zijn er veel gelukzoekers een brouwerij begonnen in de hoop snel geld te kunnen verdienen. Bier brouwen is echter een vak en dat heeft menigeen onderschat. Naast brouwers zonder brouwdiploma's zijn er brouwerijen gestart zonder visie. Die opportunistische aanpak levert problemen op als de markt terugloopt.

Interessante tijden

De explosieve groei van het aantal brouwerijen is gestopt. Het aantal lijkt te stagneren. De bierrevolutie is daarmee op - of rond - haar hoogtepunt. Of het aantal de komende jaren verder groeit of dat het aantal afneemt blijft koffiedik kijken. Het zijn en blijven interessante tijden voor bierliefhebbers.