Alles over Vienna Lager
28 juli 2022Vienna Lager is een bierstijl die bij velen onbekend is. Onbekend maakt onbemind. Tijd om daar wat aan te doen, want deze bierstijl is het waard om gekend te worden. In dit artikel vertellen we alles over de bierstijl in de hoop dat je nader kennis gaat maken met dit bier dat onlosmakelijk is verbonden met de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.
De Oostenrijker Anton Dreher (1810-1863) mag je beschouwen als de geestelijk vader van Vienna Lager. Na inspirerende studiereizen naar München, Londen en Schotland sloeg de Oostenrijkse brouwer thuis in zijn Schwechat Brouwerij vlakbij Wenen aan het experimenteren. Dat deed hij samen met de uit München afkomstige Gabriel Sedlmayer van de Späten Brauerei. Zij combineerden donkere mouten en ondergist en dat resulteerde in een bier dat gretig aftrek vond in de lokalen in Wenen. Dit geslaagde experiment kennen we nu als Vienna Lager.
Vienna Lager
Vienna Lager wordt gekenmerkt door zijn zachte moutige karakter. De kleur kan variëren van donkergoud, amber tot roodbruin. Het bier is helder en heeft een stevige romige schuimkraag. De kleur is afkomstig van de mout die meer gebrand is dan mout die gebruikt wordt bij het brouwen van een Pilsener. Omdat die mout donker is en wat meer gebrand is, proef je aroma's die doen denken aan toast, brood en vaak ook karamel. Het geeft die volle zachte smaak.
Clean en strak
Vienna Lager is een ondergistend bier. Dat houdt in dat het bij lage temperaturen is vergist. Hierdoor heeft het bier een ingetogen karakter. Geen weelderige aroma's, maar een goede Vienna Lager is clean en zit strak in zijn vel. Geen rijk palet aan aroma's die afleiden van de kern. Het alcoholpercentage ligt tussen de 4,8 en 5,5%. Dat mag je gerust bescheiden noemen.
Tettnanger en Saaz
De smaak sluit naadloos aan bij de aroma's die je al geroken hebt. Zoete mout, vers gebakken brood tot toast en karamel. Vienna Lager heeft een lichte bitterheid - zo tussen de 22 en 28 IBU. Meest gebruikte hopsoorten zijn de klassiekers Tettnanger en Saaz. De bitterheid gaat deels op in de zoetheid van de mout, waardoor het een zachte en vriendelijke doordrinker is. Een Vienna Lager is heerlijk bij milde kaassoorten. Probeer deze bierstijl ook zeker eens als een alternatief voor een Pilsener, bijvoorbeeld bij de barbecue.
De Vagebond
Wil je een Vienna Lager proberen dan moet je wel even zoeken. Brouwerij Maallust in Veenhuizen (een bezoek meer dan waard) heeft met Maallust Vienna De Vagebond een wonderschoon voorbeeld van deze bierstijl in huis. Hulde ook voor de brouwers van Hertog Jan die het aandurfden om in de Proeftuin-serie de Vienna Lager op een voetstuk te zetten. Bierista's zijn over beide bieren zeer te spreken, getuige de gemiddelde waardering van een 7,5. Vienna Lager, kom je deze bierstijl tegen, laat de kans dan niet voorbij gaan.
Lees ook:
Hertog Jan zet in de experimentele serie De Proeftuin de bierstijl Vienna Lager in de spotlights.