Alles over Kölsch

13 juli 2022
Denk je aan Kölsch, dan denk je aan Keulen. Wie kent niet het prachtige, heldere strogele bier met de witte kraag? Nou, lang niet iedereen zo blijkt. Hun, Kölsch is toch gewoon Pils uit Keulen. Nou, niet dus. Tijd voor een klein beetje educatie. In dit artikel vind je alles over Kölsch dat je wilt weten.

Wist je dat Kölsch de strengst gedefinieerde bierstijl van Duitsland is? Kölsch heeft een door de Europese Unie toegekende Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Dat wil zeggen dat Kölsch alleen gebrouwen mag worden binnen een straal van 50 kilometer rondom Keulen. Bovendien moet het dan ook nog voldoen aan de eisen van de Kölsch Konvention. Dit behelst een set regels vastgesteld door de Vereniging van Keulse Brouwerijen, die 24 leden telt.

Kölsch

Het is maar dat je het weet. Een Kölsch is dus niet zo maar een bier. Bovenstaande regels worden vaak heel kort samengevat: Het bier moeten gebrouwen worden met zicht op de Keulse Dom, anders mag het geen Kölsch heten. Behalve regels zijn er nog een aantal andere interessante zaken te vertellen rondom deze bierstijl. Daar komen we zo op terug. Eerst even wat meer over het bier zelf.

Kölsch lijkt sprekend op Pilsener. Maar dat is het zeker niet. In tegenstelling tot Pilsener is Kölsch een bovengistend bier. Het wordt lange tijd koud gelagerd, waardoor het toch een fris karakter heeft. Kölsch is ongepasteuriseerd, maar wel gefilterd. Er is ook een ongefilterde variant. Die wordt Wiess genoemd. Kölsch heeft tussen de 4% en 5% alcohol.

Stange

Kölsch wordt geserveerd in een bijzonder smal, lang, recht glas, Het is een soort glazen cilinder. Hierin komt het heldere strogele bier met zijn fijne witte schuimkraag perfect tot z'n recht. De ideale serveertemperatuur van een Kölsch ligt net boven de 5 graden Celsius.

Köbes

Drink je een Kölsch in Keulen dan wordt het bier meest geserveerd door een köbes. Dit is een ober in een blauw jasje met zwarte knopen, die van vroeger uit op provisiebasis werkte. Zodra je glas bijna leeg is, heb je al weer een vers glas voor je staan. De köbes loopt rond met een ronde tray met daarin vers getapte stangen Kölsch en die serveert hij maar wat graag uit. Er is maar een manier om daar een einde aan te maken. Je legt je bierviltje op je glas. Dat is het teken voor de köbes dat je genoeg hebt gehad.

Bekende merken

Er is dus maar een zeer beperkt aantal brouwerijen dat Kölsch op de markt mag brengen. Ondanks dat gegeven is het niet heel moeilijk om wat flesjes te bemachtigen. Bekendste namen zijn Früh, Gaffel en Malzmühle.