Alles over Alt bier

9 juli 2022
Alt bier, wie kent het nog? Het is een bierstijl met een wat oubollig imago. Is deze bierstijl nog wel van deze tijd? En is het bier ondergewaardeerd? Vragen waarop we het antwoord proberen te geven.

Wat is een Alt bier eigenlijk? Laten we maar eens met deze vraag beginnen. Het bier is geworteld in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen. Als je het hebt over de oorsprong van Alt, dan wordt vaak Düsseldorf genoemd. Nog altijd is er een aantal grote Alt-brouwerijen gevestigd in deze stad niet ver van de Nederlandse grens.

Rheinheitsgebot

Alt bier is een bovengistend bier. Dit is een belangrijk gegeven. In het zuiden van Duitsland mocht met het Rheinheitsgebot alleen nog in de wintermaanden gebrouwen worden. Dat zorgde ervoor dat de brouwers daar zich specialiseerden in ondergistende bieren, zoals Pilsener. In Nordrhein-Westfalen gold de beperking niet en daardoor bleef bovengistend bier onverminderd populair. Later werd het Rheinheitsgebot versoepeld. De 'ouderwetse' bovengisting werd daardoor weer landelijk toegestaan. Omdat het bovengisting als 'ouderwets' werd gezien, werd de bierstijl al snel Alt genoemd.

Düsseldorf

Zoals Alt bij Düsseldorf hoort, zo hoort Kölsch bij Keulen. Tussen deze twee steden heerst nogal wat rivaliteit. Scheer deze bieren daarom niet over één kam. Dat is vrij lastig, want de bieren verschillen nogal. Alt bier is donker van kleur en Kölsch heeft het uiterlijk van een Pilsener. Zowel Kölsch als Alt zijn bovengistende bierstijlen.

Kenmerken

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van een Alt? Het bier is koperbruin van kleur, helder en heeft een medium witte schuimkraag. Het bier is fris, doordrinkbaar en heeft een alcoholpercentage dat met 4,7 tot 4,9% een fractie onder de gemiddelde Pilsener zit. De aroma's zijn moutig en hebben vaak wat nootachtigs. Alt heeft een frisse, lichtbittere afdronk.

Alt wordt voor een bovengistend bier vergist op een lage temperatuur. Dit bijzondere proces en de lange koude lagering zorgen ervoor dat dit bovengistende bier door zijn crisp en doordrinkbaarheid makkelijk kan worden aangezien voor een ondergistend bier.

Alt bier wordt vooral gebrouwen in Duitsland, specifiek in de regio Düsseldorf. De bekendste Alt is ongetwijfeld Diebels Alt, behorend tot bierconcern AB-Inbev. Frankenheim Alt, Schlösser Alt en Gatz Altbier zijn andere bekende merken. In Nederland wordt Alt nauwelijks gebrouwen. Venloosch Alt van Lindeboom Bierbrouwerij is de bekendste.

Alt nog wel van deze tijd?

We begonnen dit artikel met de vraag of dit bier nog wel van deze tijd is. In mijn optiek verdient het bier meer waardering. Het heeft relatief weinig alcohol en veel meer smaak dan een Pilsener. Het bier mag dan donker van kleur zijn, het is wel lekker fris en je drinkt er makkelijk een paar glazen. Alt bier is ook zeer geschikt om te drinken bij een snack of maaltijd. Bij lichtzoute snacks is het een genot en ook bij kip en varkensvlees is Alt bier een fijne metgezel. Zeker het proberen waard tijdens de komende barbecue.