Vlaams Rood
Algemene kenmerken
Een zurig, roodbruin, West-Vlaams bier van gemengde gisting met 4,5 tot 6,5% alcohol.Uiterlijke kenmerken
Het bier is donkerrood tot roodbruin van kleur, helder en heeft een romige witte schuimkraag.Geurassociaties
De sterk rinse, melkzurige geur met complexe fruitigheid (kers, pruimen en of rode bessen) springt er uit. Op de achtergrond een gekaramelliseerde moutgeur. Hop ontbreekt bijna volledig.Smaak
Een sterk rinse melk-, azijnzurige maar malse smaak met enig zoet op de achtergrond en fruitige en complexe elementen.Basissmaak
Zuur, zoetig.Body
Medium.Mondgevoel
Samentrekkend door zurigheid en licht mondklevend. Een laag tot medium koolzuurgehalte.Nasmaak
Een intense droge zurigheid die lang blijft hangen met duidelijk fruitigheid.Opmerkingen
Een van oorsprong regionaal bier van de zuidwestkant van West-Vlaanderen (Roeselare en omstreken). Het is een bier gebrouwen met speciale donkere mouten en vergist met verschillende bovengisten en een aantal bacterieculturen. Het krijgt zijn complexe karakter verder van een meerjarige lagering op houten foeders. Vlaams rood is zuriger en fruitiger en doet meer aan wijn denken dan het Vlaams bruin. Evenwichtige geur en scherpe smaak zijn verkregen door lange rijping in eikenhouten vaten, waarbij een trage melk- en azijnzuurvergisting optreedt.Bestel de Bierista® Bieropleiding
Vergroot je bierkennis en haal je officiële Bierista® Bierdiploma. Erkende bieropleiding. Word Bierista met gemiddeld 15 uur thuis studeren en leer proeven als een pro met met een extra te bestellen bierpack voor praktijk deel bierkennis. De leukste en lekkerste online bier cursus van Nederland. Aanbevolen door de brouwers van Nederland, gewaardeerd met een 9.8.